Budi dio naše mreže
Izbornik

Strossmayerov spomen-muzej sudjeluje u retrospektivi Otona Ivekovića u Klovićevim dvorima

Zagreb (IKA/TU)

Izložba „Oton Iveković – Retrospektiva“ otvorena je u Galeriji „Klovićevi dvori“ u Zagrebu otvorena je 16. ožujka 2023., a izložena su i djela iz posjeda Spomen-muzeja J. J. Strossmayera u Đakovu, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

U Klovićevim dvorima predstavljeno je više od 230 djela Otona Ivekovića, jednog od vodećih umjetnika hrvatske moderne. Izložba prati razvoj njegovog stvaralaštva od historicizma i romantizma do kraja života, kada je živio i radio u Velikom Taboru.

Među izlošcima su i djela iz posjeda Spomen-muzeja J. J. Strossmayera Biskup Strossmayer na odru, 1905., ulje na platnu, sign.:d. d. k. Djakovo i Oton Iveković i scena iz Velikog Tabora, oko 1920., akvarel na papiru.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, a otvorio ju je njegov izaslanik Andro Krstulović Opara.

Iveković je tijekom svoga života naslikao više od tisuću slika. Bavio se freskoslikarstvom, grafičkim oblikovanjem knjiga, časopisa i plakata i dr. Od posljednje retrospektivne izložbe do danas, pronađena su brojna njegova djela. Stoga je i cilj same izložbe predstaviti nova istraživanja o njegovu radu.

Foto: TU // izložba Oton Iveković – Retrospektiva u Klovićevim dvorima