Budi dio naše mreže
Izbornik

Stručno vijeće vjeroučitelja o Školi za život i vjeronauku

Ogulin (IKA)

U Ogulinu je u Prvoj osnovnoj školi u četvrtak 24. siječnja održano treće ovogodišnje stručno vijeće za vjeroučitelje s prostora Gospićko-senjske biskupije. Središnja tema bila je edukacija o pripremi za provedbu Škole za život i novog kurikula za vjeronauk.

Predavanja su održali članovi stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Škole za život, vjeroučitelji iz Koprivnice Krešimir Biršić i Anita Bahovljanec.

Oko trideset vjeroučitelja pozdravio je domaćin, ravnatelj Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec, kao i voditeljica stručnog vijeća za vjeronauk Gospićko-senjske biskupije Ivona Rendulić. Krešimir Biršić je pojasnio smisao edukacije uoči uvođenja frontalne reforme za slijedeću školsku godinu s ciljem da se vidi kako u tom procesu stoje vjeroučitelji. Ukazao je na osnovne stvari te dao upute kao se pripremati u virtualnim učionicama preko programa Loomen u cilju jačanja i razvoja profesionalnih kompetencija. Cilj je kod učenika navoditi aktivnosti uz pomoć kojih se dolazi do ishoda.

Anita Bahovljanec govorila je o metodama i načinima rada te metodama vrednovanja pri čemu postoje 4 glavne domene, teme i više ishoda. Pripreme više ne postoje kao uniformirani obrasci već na temelju loomena koji je riznica i bogatstvo ideja. Pri tome se u njegovoj provedbi očekuje i pomoć zajednice. Svrhovitu primjenu digitalnih alata određuju sami vjeroučitelji. Zatim su im prezentirane virtualne učionice na temelju kojih će se i izrađivati razredni kurikuli. Za vjeroučitelje je bitno da će se u proces nastave vjeronauka kao dijela Škole za život uključiti i nedjeljna misa na temelju čega će doći do cjelovitog učenja.

Ključne riječi:
Ogulin