Budi dio naše mreže
Izbornik

Studentski katolički centar Dubrovnik proslavio šestu obljetnice djelovanja

Dubrovnik (IKA)

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) proslavio je u utorak, 14. srpnja šestu obljetnicu djelovanja, a dočekao ga je u novom prostoru na adresi Kovačka 8, koji se nalazi unutar zidina Dubrovnika. Novi prostor blagoslovio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

Prije otvaranja novog prostora članovi SKAC-a i njihovi gosti okupili su se u zbornoj crkvi sv. Vlaha gdje je euharistijsko slavlje predvodio biskup Uzinić uz koncelebraciju generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoja Katušića i mladog svećenika don Tonćija Prizmića.

Osvrćući se na misna čitanja biskup je u propovijedi skrenuo pozornost na krajnosti koje su se događale u ono vrijeme, a koje su dovodile do toga da su ljudi da bi spasili sebe isključivali druge. I dogodilo im se to da su isključujući druge isključili i Gospodina, nisu ga prepoznali. To je opasnost i za nas kršćane danas, kazao je biskup. Isus je i danas s nama, hoda našim ulicama, susreće nas kršćane, katolike.

Biskup Uzinić slavi misu na šestu obljetnicu postojanja SKAC_DU

Upitavši se što Isus danas poručuje mladima okupljenim u SKAC-u, biskup je naglasio: „Ne smijete pokušavati gledati sebe kao neke koji su izdvojeni, izabrani i druge isključivati. Jer ako se to dogodi, isključit ćete Isusa. Ne samo da ga nećete prepoznati nego ćete ga isključiti. Svaki put kad isključujemo i osuđujemo svoju braći i sestre, kad im pripisujemo razne nazive, kad smatramo da nisu dostojni biti s nama, događa se isto.“

Dotaknuvši se pitanja pastorala mladih biskup je podsjetio na pobudnicu pape Franje „Christus vivit“ u kojoj Papa kaže da pastoral s mladima ne smije biti elitni pastoral. „Vi niste dio SKAC-a da biste se izdvojili od drugih nego da biste krenuli prema drugima približavajući ih Isusu Kristu“, naglasio je biskup te ohrabrio mlade poručujući im da se ne boje i da se oslone na Gospodina prepoznajući u svima braću i sestre.

Mladi, članovi SKAC_DU

SKAC_DU je neprofitna udruga civilnog društva koju vode mladi vjernici laici, a bavi se mladima u duhu kršćanskog svjetonazora, s posebnim naglaskom na studente. Djeluje na području grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije. SKAC je glavni organizator mnogih programa za mlade. Neki od njih su M-ljetovanje, 72 sata bez kompromisa, Advent u SKAC-u i SQUIZzz. Također sudjeluje u svim projektima Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije. SKAC_DU trenutno ima tridesetak aktivnih članova i stotinu pedeset redovnih i izvanrednih volontera. Predsjednik Udruge je Tomislav Tomičić.

Nakon zakuske, tajnica Marija Papac uručila je zahvalnice za doprinos u radu i razvoju Udruge biskupu Uziniću, generalnom vikaru Katušiću, Katoličkom klubu mladih Boninovo, Klubu mladih Mihajlo, biskupijskom Caritasu, Vaterpolskom klubu Gusar, Centru za rehabilitaciju Josipovac, Pekari Rusici i ribarnici ORKA d.o.o.