Budi dio naše mreže
Izbornik

Studentski katolički centar Split proslavio 10. rođendan

Split (IKA)

Prigodom proslave 10. rođendana Studentskoga katoličkog centra Split, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predslavio je misu na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 30. svibnja, u crkvi svetog Mateja na Ravnim Njivama u Splitu.

Nadbiskup je u propovijedi govorio o svetkovini Trojstva, o Bogu našem Ocu i Stvoritelju, o Sinu po kojem je sve stvoreno i o Duhu Svetomu koji prebiva u našim srcima. Ovom svetkovinom ispovijedamo da je „Bog nad svime, sve je po Njemu i On je u svemu“. Nad svime kao Otac, sve je stvorio po svome Sinu, a u svemu prebiva u Duhu Svetomu. Vjerujemo da je sa svima nama „milost Gospodina našega Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga“, kazao je nadbiskup. Dodao je da se, kroz sve što za nas čini, Bog objavljuje kao Trojstvo. Bog nije zagonetka koja bi se mogla odgonetnuti te tako iscrpsti, već je Tajna od koje se živi.

U nastavku je govorio o stvorenju koje je očitovanje neizmjerne Božje ljubavi. „Svo naše znanje je maleno u usporedbi s ovom Božjom ljubavi. Stvorio je čovjeka koji je slika Božja, dao mu je slobodu, volju i razum. Bog nam se objavio u Utjelovljenoj Riječi i Svetom i s nama želi dijalogizirati. Ta Božanska tajna nas je pozvala u život i svatko od nas je plod te Ljubavi. Pozvani smo biti aktivna prisutnost, sakrament te Ljubavi u svijetu“, naglasio je mons. Barišić.

Upozorio je da grijeh čovjeka želi zarobiti, a Duh Božji ga čini slobodnim. „On je razliven u srcima našim. Svatko od nas je hram Božji, djeca smo Božja, subaštinici Njegovi. Odnos s Gospodinom nije znanje nego život.“ Čestitajući splitskom Skacu 10. obljetnicu početka djelovanja, poželio im je da budu svjedoci Božje ljubavi.

Predsjednica splitskog Skaca Anđela Teklić zahvalila je nadbiskupu na podršci koju pruža mladima svih tih godina, svim svećenicima, duhovnicima, mladima koji su prošli kroz Skac i kojima je on pomogao u izgradnji njihova života. „U projektnim timovima djeluje 135 aktivnih članova, a prema statistikama koje smo radili okupljamo oko 2 tisuće mladih godišnje. U budućnosti planiraju zadržati 13 aktivnih projekata koji se događaju kroz godinu (2 = 1, mise mladih, 3D formacija, Skac bend Split, Ljetni kamp za mlade, Planinarski križni put, Duhovne obnove i hodočašća, Youcat internatinal – Taize, Hodočašće povjerenja, 72 sata bez kompromisa, Agenti dobrote, Formacija volontera Volon, Otkrij svoje talente, daruj svoje talente!, Alumni udruge), ali i odgovoriti novim potrebama koje se jave na terenu“, kazala je Anđela. Zahvalila je i Skacevima iz Dubrovnika, Slavonskoga Broda, Osijeka i Zagreba koji su došli s njima proslaviti 10. rođendan.

Riječ zahvale uputio je i prvi predsjednik splitskog Skaca i jedan od njegovih osnivača Silvio Puljić. Za proslavu 10. obljetnice upriličili su 5 volonterskih akcija kako bi svoj rođendan proslavili s potrebitima. Kuhali su za beskućnike, družili se sa štićenicima Udruge „Anđeli“, bojali su ogradu u Centru za život, pakirali namirnice i nosili potrebitim obiteljima pri Udruzi sv. Vinko Paulski. Pripremili su i Monografiju u tiskanom i digitalnom obliku o njihovim aktivnostima u proteklih deset godina, koja će biti predstavljena 9. lipnja u Splitu.

Misu su suslavili župnik na Ravnim Njivama don Jure Vrdoljak, don Mihael Prović i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Liturgijsko pjevanje predvodio je Skac bend Split. Poslije mise ispred crkve sv. Mateja upriličen je catering.

Rad splitskog Skaca potaknut je suvremenom zbiljom koja danas dotiče i zahvaća svakog mladog čovjeka te je inspiriran suvremenim znanstvenim napretkom usmjerenim prema čovjeku i za dobrobit čovjeka, Svetim pismom, tradicijom Crkve te njezinim socijalnim naukom. Potiču i provode projekte koji nose vrijednosti poput promicanja dostojanstva svake ljudske osobe, duhovne i opće ljudske izgradnje te svijesti o vlastitom vjerskom identitetu. Trude se biti autentični u svemu što rade, a posebno su im bitna sljedeća načela: zajedničko dobro, supsidijarnost, suradnja, svjedočenje primjerom, poticanje kreativnosti i evangelizacija kroz dijalog.