Budi dio naše mreže
Izbornik

Studijski tjedan dominikanaca posvećen govornim i govorničkim vještinama

Zagreb (IKA)

Studijski tjedan Hrvatske dominikanske provincije održan od 22. do 26. srpnja u Zagrebu bio je posvećen usavršavanju govornih i govorničkih vještina.

Predavanja i radionice XXII. tjedna odvijale su se u dominikanskom samostanu Kraljice sv. krunice u Zagrebu, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija na svojim mrežnim stranicama. Moderator susreta bio je o. Zvonko Džankić. Na početku je pozdravio polaznike te predstavio predavače, stručnjakinje retorike i fonetike dr. Gabrijelu Kišiček, Anitu Tripalo i Vedranu Magjarević.

Docentica na Odsjeku za fonetiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. Kišiček govorila je o važnosti govorništva za svećenički poziv, a trenerica govornih vještina Tripalo i fonetičarka Magjarević nastavile su tjedan teorijskim i praktičnim vježbama.

Profesorica Kišiček tumačila je važnost govorništva ne samo u svećeničkom nego i u gotovo svim drugim zanimanjima.

Da bi govor i propovijed bili uspješni, predavačice su veliku pozornost dale osnovama za pripremu govora. Riječ je o pet kanona za uspješno pripremanje govora: Inventio (pronalaženje), Dispositio (raspoređivanje), Elocutio (sastavljanje), Memoria (zapamćivanje) i Pronuntiatio (izvedbu).

Teoriju su pratile vježbe za glas i izgovor, odnosno podučavanje o mehanizmima dobrog govorenja, a to su disanje, glas, dikcija i samoslušanje.

Drugoga dana u praktičnom dijelu pripremane su propovijedi na temelju dodijeljenih liturgijskih tekstova za 17., 18. i 19. nedjelju kroz godinu. Studenti su odredili o čemu i što će propovijedati, kao i kojim tonom. Potom su prema retoričkoj shemi rasporedili građu i promišljali što će ići u koji dio propovijedi: što je u uvodu, što u glavnom dijelu te s čime će završiti.

Trećega dana Studijskog tjedna učilo se o govornim stilovima, naglascima i samoj organizaciji teksta. U trećem koraku Elocutio studenti su sastavljali tekst propovijedi. U poslijepodnevnim satima vježbali su neverbalnu komunikaciju.

Četvrtoga dana upoznavali su se s metodama pamćenja što ujedno čini četvrtu fazu koja se naziva Memoria. U završnom dijelu studenti su propovijedi održali u samostanskoj kapelici. Taj završni pothvat naziva se Pronuntiatio. U izvedbi osobitu pozornost treba dati glasnoći i jasnoći, tj. razgovijetnosti.

Održane propovijedi studenti su jedni drugima komentirali. Studijski tjedan završio je izlaganjem o važnosti glazbe u liturgiji jednog od polaznika.