Budi dio naše mreže
Izbornik

Subotica: Obilježena 100. obljetnica rođenja prof. Bele Gabrića

Subotica (IKA)

Misom zadušnicom u crkvi Sv. Roka u Subotici, 10. ožujka obilježena je 100. obljetnica rođenja kulturnog djelatnika Bele Gabrića. Program je priređen u sklopu projekta »Godine novog preporoda«.

Nakon mise cvijeće na grob prof. Gabrića položili su predstavnici organizatora programa, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Katoličkog društva „Ivan Antunović“, župe sv. Roka, Hrvatske čitaonice i Hrvatskog prosvjetnog društva „Bela Gabrić“, kao i članovi obitelji.

Tom je prigodom istaknuto da je prof. Gabrić bio je čovjek Crkve i naroda, koji je svojim djelom zadužio je kulturu bunjevačkog roda hrvatskoga naroda. Rođen je 10. ožujka 1921. godine na verušićkom salašu (nedaleko od Subotice), u poljodjelskoj obitelji Laze i Marije, rođ. Tikvicki. Radio je kao nastavnik materinjeg hrvatskog jezika, povijesti i ruskog jezika, kao bibliograf u subotičkoj Gradskoj knjižnici, a posebnu je pažnju posvetio književnom i istraživačkom radu vezanom za Hrvate u Bačkoj. Veliki doprinos dao je kao sakupljač narodnih pjesama i običaja. S Antom Pokornikom objavio je knjigu »Bunjevačke kraljičke pisme«. Prikupljao je rasutu narodnu baštinu, pisao bibliografije i stručne članke o mnogim ličnostima i temama vezanim za bunjevačke Hrvate. Također, bilježio je sve što se događalo u kulturi i u Crkvi, a svoje članke objavljivao je u mnogim časopisima. Zbog zalaganja za svoj narod, nakon sloma Hrvatskog proljeća, nepravedno je osuđen te je u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici bio zatočen od lipnja 1972. do prosinca 1973. godine. Bio je aktivni član mnogih hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini. Za zasluge na području duhovne kulture sveti papa Ivan Pavao II. dodijelio mu je priznanje »Pro Ecclesia et Pontifice« (1990.), a za doprinos kulturnom životu Grada Subotice Skupština općine Subotice imenovala ga je počasnim građaninom Subotice (2000.). U sklopu 4. dana Balinta Vujkova, 2005. godine, u Subotici je otvorena Spomen-kuća Bele Gabrića, u kojoj sjedište ima nekoliko hrvatskih udruga. Njemu u čast se zove i hrvatska udruga za pomoć učenicima.