Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret bračnih parova Velikokopaničkoga dekanata u Strizivojni

Strizivojna (IKA)

Dekanatski susret bračnih parova Velikokopaničkoga dekanata kojem se odazvalo trideset parova iz gotovo svih župa dekanata te petorica župnika održan je u četvrtak, 30. studenoga velikoj dvorani Pastoralnoga centra „Mitar Dragotinac“ u Župi sv. Martina biskupa u Strizivojni, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Susret je započeo uvodnim pozdravom i izrazima dobrodošlice župnika domaćina Nine Perice te prigodnim obraćanjem i molitvom velikokopaničkog dekana Marka Gaćarića. U svome obraćanju dekan Gaćarić je istaknuo: „Dragi bračni drugovi možete pomisliti: što ti svećenici imaju nama govoriti o zajedničkom životu kad oni ne žive u takvoj zajednici te prema tome i ne poznaju svu bračnu problematiku. Istina jest da nemamo iskustvo takvoga života i da ne poznamo bračnu problematiku… no ima područja zajedničkoga života koja nas sve skupa zanimaju te moramo o njima voditi zajedničku brigu, kao što je na primjer pitanje našega sakramentalnoga i duhovnoga života, o kojima ovdje želimo zajednički promišljati.“

Nakon uvodne molitve uslijedilo je predavanje naslovljeno „Korumpirano srce zaprjeka je ostvarenju kršćanske vizije braka i obitelji“ koje je održao mr. sc. Drago Marković, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima. Na tragu misli pape Franje predavač je najprije naglasio kako pojam korupcije iako svima poznat u kontekstu ekonomije, gospodarstva i politike, kao oblik anti-zajedničarskoga ponašanja nužno otkriva i duhovne i kulturološke razmjere koruptivnoga ponašanja. Suočavajući se s problematikom korupcije u našim međuljudskim i bračnim i obiteljskim odnosima, uviđamo da je zapravo riječ o svojevrsnom lomu, razgradnji te općem obliku neurednoga ponašanja pojedinaca. Zatim je pojasnio razliku između grešnika i korumpirane osobe, naglašavajući da grešnik traži put ozdravljenja, oslobođenja i od Boga i uz pomoć bližnjih, dok duhovno korumpirana osoba zaboravlja tražiti oprost jer je umorna od transcendencije. Crkva nas zato i odgaja za kršćansku viziju čovjeka koji je transparentan za transcendentno, koji je prozračan za Boga, propustan, usavršiv i uključiv. U nagovoru, govoreći o karakteristikama duhovne korupcije, vlč. Marković istaknuo je da treba bježati od svakog oblika osrednjosti, isključivosti, samodostatnosti i mlakosti jer sva ta stanja i raspoloženja niječu našu ljudsku, vjerničku kreativnost i slobodu koju smo pozvani razvijati u daru bračne stvarnosti i obiteljskoga ozračja. U tom smislu duhovna korupcija, kao oblik življenja „duhovne svjetovnosti“ više nego oproštena, ona mora biti izliječena.

Nakon prigodnog nagovora uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je u župnoj crkvi sv. Martina prevodio župnik Nino Perica. Posljednji dio susreta bio je obilježen zajedništvom, upoznavanjem, razmjenom iskustava te domjenkom svih nazočnih u prostorijama župnoga pastoralnoga centra.