Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret duhovnih zvanja Derventskog i Doborskog dekanata

Modriča (IKA)

Susret duhovnih zvanja Derventskog i Doborskog dekanata održan je u subotu 10. rujna u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči u Bosni i Hercegovini te je okupio 30 svećenika i redovnica, koji su rodom iz tih dvaju dekanata, a na službi su u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Susret je započeo molitvom koju je predvodio koordinator susreta vlč. Ivan Ravlić. Prigodno predavanje o temi „Migranti i migracije u svjetlu sveopćeg bratstva“ održao je doc. dr. sc. Tadija Milikić, isusovac iz Zagreba.

„Suvremene su migracije najveća migrantska kretanja u povijesti ljudskog roda, koja će se i dalje nastaviti osnaživati. Papa Franjo o migracijama govori kao o paradigmi našega vremena. Štoviše u migracijama Papa prepoznaje ‘ishodišni element budućnosti svijeta’, kao i ogroman utjecaj na sveukupna društvena kretanja, koja su danas daleko osjetljivija na migracijske procese nego li je to bio slučaj u prošlosti. Prema posljednji statistikama UNHCR-a na svijetu je na kraju 2020. bilo 82,4 milijuna prisilno raseljenih osoba. To predstavlja najveći broj u povijesti čovječanstva“, rekao je o. Milikić.

U tu kategoriju spadaju osobe koje su dom napustile uslijed progona, sukoba, nasilja, kršenja ljudskih prava ili drugih događaja koji narušavaju javni red, pojasnio je. „Iz samo pet zemalja potječe čak 68 % izbjeglica: Sirija, Venezuela, Afganistan, Južni Sudan i Mianmar. Među zemljama koje trenutno ugošćuje izbjeglice prednjači: Turska, Kolumbija, Pakistan, Uganda i Njemačka. Iz dana u dan se bilježe brojevi umrlih i nestalih migranata“ , rekao je, između ostalog, o. Milikić.

Slijedilo je potom misno slavlje koje je predvodio fra Ivan Nujić, profesor u Franjevačkoj gimnaziji u Visokomu. Suslavilo je 13 svećenika. U prigodnoj homiliji fra Ivan je govorio o poslanju svećenika kao namjesnika Kristovih u ovome svijetu. Sljedeći susret planiran je 9. rujna 2023. u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću – Derventski dekanat