Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret duhovnih zvanja na Ceru

Derventa (IKA )

Sedamnaesti u nizu susret duhovnih zvanja Derventskog dekanata, na kojemu se okupilo dvadesetak svećenika, redovnika i redovnica, održan je u subotu 22. rujna u župi Krista Kralja na Ceru u Bosanskoj Posavini. Bio je to veliki događaj za tu povratničku župu u kojoj je prije rata živjelo 2950 Hrvata katolika, a danas ih je tek četrdesetak.

Na susretu je sudjelovalo i četrdesetak župljana kako povratnika tako i onih koji sada žive u Hrvatskoj.  U pozdravnom govoru župnik u Tesliću Ivan Ravlić, animator toga kao i dosadašnjih susreta, istaknuo je da su susreti takve vrste podrška kako vjernicima toga dijela Posavine koji su se vratili i tu žive tako i onima raspršenim diljem svijeta. „Rodna gruda, makar napuštena i ostavljena, treba nas sve privlačiti napose zbog tolikih koji su je svojim trudom, mukom i krvlju natopili. Ako naše okupljane potakne barem jednu obitelj na povratak bit će to veliki uspjeh za ovaj kraj, koji je u zadnjem ratu pretrpio velika razaranja. Od trinaest dekanata naše Vrhbosanske nadbiskupije Derventski dekanat ima najviše duhovnih zvanja, jer ima 150 svećenika, redovnika i redovnica. Premda su ta zlatna vremena duhovnih zvanja prošla, upravo smo mi pozvani svojim dolaskom, ovim i drugim okupljanima posvjedočiti ljepotu Božjega poziva tako potrebnih našoj Crkvi“, rekao je, među ostalom župnik Ravlić.

Plehanski gvardijan fra Anto Tomas održao je predavanje o neuklopljenosti u situaciju u kojoj se našlo stanovništvo tog dijela Bosanske Posavine. Naglasio je da su se velike promjene dogodile Daytonskim sporazumom, poznatim aneksom 7 koji govori o povratku. „Motivi povratka su različiti, a u stvari povratak se i nije ostvario, barem Hrvata. Ovim aneksom najviše su pogođeni Hrvati. Svećenici se trebaju uključiti u sva događanja na terenu. Trebaju neke praznine koje politika nije odradila oni odraditi ili ispraviti. Poznato je da nije bilo svećenika i Crkve ne bi danas bilo ni vjernika u BiH, a posebno u Republici Srpskoj. Promašaji međunarodne zajednice su u tome da je ona poražene vratila na porušena područja da i dalje budu podčinjeni, provocirani i ponižavani. U početku je bila euforija doći na ova područja, a danas se malo koji svećenik rado odlučuje biti na ovim prostorima i djelovati u Posavini, konkretno u Derventskom dekanatu“, rekao je fra Anto.

Slijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s jedanaest svećenika predvodio o. Anto Lozuk, župnik u župi sv. Petra u Beogradu, sin tih krajeva, rodom iz župe Plehan. Radost zbog tako velikog broja vjernika, koji su u njegovoj župi rijetkost, jer ih je nedjeljom na misi tek dvadesetak, iskazao je na početku slavlja domaći župnik Josip Batinić. Pjevanje je animirala s. Augustina Matijević na službi u Derventi.

U homiliji o. Lozuk naglasio je važnost duhovnih zvanja za te i takve krajeve, rekavši „Trebamo se moliti da ovaj kraj ozeleni ponovno duhovnim zvanjima“.

Sljedeći susret bit će u župi sv. Petra i Pavla u Kulini kod Dervente prvu subotu u listopadu 2019. godine.

Ključne riječi:
Bosanska Posavina duhovna zvanja