Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Hrvatskoga nadzemlja o temi samoubojstva

Split (IKA)

Susret Hrvatskoga nadzemlja o temi samoubojstva održan je u srijedu 20. ožujka u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Gost predavač bio je župnik Župe Presvetog Srca Isusova i povjerenik za mlade don Ivan Terze.

Na početku susreta napravio je uvod u temu ističući da je teško imati pravu sliku o tome što je samoubojstvo sve dok se navedeni čin ne dogodi u čovjekovoj bližoj okolini. „Samoubojstvo je čin koji se veže uz nešto osobno i intimno“, rekao je. Kako bi publika što bolje razumjela govor o toj temi, don Ivan je na susret pozvao doktoricu medicine te specijalisticu i magistricu javnoga zdravstva Ivanu Bočinu.

Dr. Bočina je voditeljica Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda, a na susretu Hrvatskoga nadzemlja mladima je objasnila da je samoubojstvo „najužasniji čin nasilja nad samim sobom. Ovakav čin ostavlja velik i snažan trag na cijeloj zajednici. Jedan je od vodećih uzorka prijevremene smrti u svijetu. Čin samoubojstva smatra se tabu temom koja je jako neugodna i teška“, naglasila je.

Susret je glazbeno animirao VIS Gloria s Kmana, a Hrvatsko nadzemlje potpisuje dramske uratke, točnije dva filma i jedan skeč koji su prikazani na susretu.

Sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se 17. travnja pod naslovom „Seks na eks“, a gost predavač biti će don David Leskovar.