Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret iseljenih Žumberčana u Uljaniku pokraj Garešnice

Uljanih (IKA)

U nedjelju 15. rujna ove godine u Uljaniku pokraj Garešnice upriličen je susret iseljenih Žumberčana.

U crkvi Gospe Lurdske u Uljaniku slavljena je misa na kojoj se okupilo 140 iseljenih Žumberčana, a slavlje je nastavljeno u vatrogasnom domu u Uljaniku na zajedničkom objedu.

Ophod oko oltara uz pjesmu i molitvu

Posljednje nedjelje u kolovozu 2021. godine župa Kalje proslavit će 200 godina postojanja premda je kao samostalna kapelanija zaživjela još 1795. godine kad je započelo odvajanje od župe Žumberak od koje se osamostalila. Osnivanjem župe Kalje omogućeno je da se tri sela (Poklek, Novo Selo Žumberačko i Cerovica) iz Ljubljanske biskupije mogu pripojiti Zagrebačkoj (nad)biskupiji.

Župa Kalje na Žumberku imala je između svjetskih ratova 1.970 župljana, a danas ih ondje živi tek 85. Ukidanjem Vojne krajine 1881. godine započelo je iseljavanje u SAD kamo su otišla 372 župljana, u Kanadu 115, u Argentinu 58, u Sloveniju 37, u Srbiju 13, Francusku 11, a isto toliko u Australiju. Prvi svjetski rat odnio je 28 života, a Drugi svjetski rat još 178.

Slavlje je nastavljeno u vatrogasnom domu u Uljaniku na zajedničkom objedu

Veliki je broj onih koji su se spustili prema Samoboru, Jastrebarskom, u Zagreb i Karlovac. Stotinjak ih se u kolonizaciji odselililo nakon 2. svjetskog rata po Slavoniji, Srijemu i Baranji. Danas u župi živi samo 85 župljana. U 9 od 10 sela više nema tko roditi, a samo u jednom od sela ima školske djece.

Prošle godine 80 Žumberčana pohodilo je iseljene na prostoru Kutine i Popovače.