Budi dio naše mreže
Izbornik

U Garešnici u tijeku ekshumacija posmrtnih ostataka

Garešnica (IKA)

Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja započela je ovaj tjedan u Garešnici, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci deset osoba, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Ministarstvo hrvatskih branitelja 24. veljače 2020. započelo je terenska istraživanja na području Grada Garešnice na lokaciji Tomašica. Istoga dana lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka. O nalazu je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru koje je ishodilo nalog za ekshumaciju Županijskog suda u Bjelovaru. Aktivnosti su protekloga tjedna bile usmjerene na utvrđivanje površine pronađene grobnice i njezinu pripremu za provođenje ekshumacije posmrtnih ostataka po svim pravilima struke.

Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti te će se nastaviti sljedeći tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci 10 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić prošli tjedan održao je sastanak s gradonačelnikom Garešnice Josipom Bilandžijom upoznavši ga s metodologijom rada tijekom istraživanja mjesta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Gradonačelniku Bilandžiji skrenuta je pozornost na obvezu jedinice lokalne samouprave o potrebi osiguranja mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja  posmrtnih ostataka žrtava.

Ministarstvo hrvatskih branitelja ova postupanja i aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ključne riječi:
ekshumacija Garešnica