Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Krajewski prisustvovao ekshumaciji u Izjumu

Izjum (IKA)

Izaslanik pape Franje i prefekt Dikasterija za službu milosrđa kardinal Konrad Krajewski prisustvovao je ekshumaciji više od 400 tijela ubijenih osoba iz masovne grobnice u Izjumu, izvijestila je u utorak 20. rujna agencija SIR.

Kardinal Krajewski ekshumaciji je prisustvovao s harkivsko-zaporiškim biskupom Pavlom Honcharukom.

„Iako znam da je ovo rat koji uvijek nosi žrtve, ono što me jako dirnulo u Izjumu je 50 vojnika, policajaca, mladih koji su ekshumirali ta tijela. Učinili su to s dubokim poštovanjem i u savršenoj tišini.“ Bio je to trenutak „prepun molitve. I ja bih rekao da je to bila sveta misa, poslije svete mise“, napisao je kardinal Krajewski u objavi na stranici Harkivsko-zaporiške biskupije.

„Danas je bio vrlo težak dan“, piše Papin izaslanik. „Biskup Pavlo i ja otišli smo u Izjum, gdje su mnoge osobe ubijene i gdje su sada u tijeku ekshumacije. Mjesto gdje se izvlače tijela mučenih ljudi ubijenih iz mržnje.“

Kardinal koji je ondje stigao u „misiju“ u ime pape Franje zapanjen je brigom kojom policija obavlja taj posao. „Bilo je kao da su iskapali svoje bližnje“, napisao je.

„Ovo me je jako dirnulo, jer uz svu opasnost od granatiranja koje se ondje događa, izvukli su iz sebe ono što je najljepše, veliko poštovanje prema pokojnicima. To me je jako dirnulo, jer rat je brutalan i okrutan, ali oni su pokazali ono što je najljepše u čovjeku: veliko poštovanje, osjetljivost i ljubav prema drugom čovjeku. Jer upravo se tako izražava ljubav prema bližnjemu. Ovaj dan je bio vrlo evanđeoski, jer smo odali počast tragično stradalim ljudima. Nismo imali nikakvu mržnju, nikakvu osvetu prema onima koji su to učinili. Postojala je samo velika želja za dostojanstvenim ukopom ovih ljudi“, napisao je u objavi prefekt Dikasterija za službu milosrđa, prenosi SIR.