Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret mladih Turopoljskog arhiđakonata

Zagreb (IKA)

Oko 50 mladih Turopoljskog arhiđakonata okupilo se u subotu 1. prosinca na Trećem pripremnom susretu mladih po arhiđakonatima Zagrebačke nadbiskupije uoči Susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine.

Susret je počeo euharistijskim slavljem koje je župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici predvodio povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivan Valentić u zajedništvu s domaćim župnim vikarom Tonijem Potrebićem i vlč. Kristijanom Tušekom.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak koji progovara o posljednjim vremenima, vlč. Valentić na početku homilije kazao je kako možda mlad čovjek ne razmišlja tako često o tome te da cilj tog govora nije nekoga zastrašiti, već potaknuti svakog čovjeka da živi ono što treba živjeti. Kao što i ono stablo života iz Prvog čitanja, „rodi dvanaest puta, svakog mjeseca svoj rod“, tako se i od nas traži da dajemo plodove ondje gdje živimo. Traži se od tebe da budeš u ritmu, da danas činiš ono što trebaš činiti. Vrlo je važno pitati se svakodnevno živim li svaki darovani dan do kraja i dajem li se u sve što je preda mnom, kazao je vlč. Valentić.

Naglasio je kako današnje evanđelje upozorava da nam srca ne otežaju u proždrljivosti, podsjetivši da proždrljivost nije isključivo pitanje jela i pića, nego načina života u kojem živiš a da samo tražiš i da ništa ne daješ. Čovjek kada odrasta shvaća da ono što prima mora davati i drugima. I to je, između ostalog, i cilj ovih naših susreta – primiti nešto i to podijeliti i dati svojim zajednicama i sredinama u kojima djelujem. Na kraju homilije vlč. Valentić pozvao je mlade da ovo došašće dožive kao vrijeme preobraženja kako bi Gospodin ušao u njihova srca i preobrazio njihov život kako bi mogli dati svjedočanstvo drugima. Tijekom euharistijskog slavlja mladima je na raspolaganju za sakrament ispovijedi bio vlč. Marko Čolak.

Susret mladih Turopoljskog arhiđakonata nastavljen je u župnom pastoralnom centru „Nazaret“, gdje su mladi, podijeljeni u skupine imali prigodu za upoznavanje, dijeljenje iskustava i stjecanje novih prijateljstava, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Sljedeći susret – susret mladih Remetsko-sesvetskog arhiđakonata na rasporedu je 16. veljače 2019. godine.

Ključne riječi:
mladi Turopoljski arhiđakonat