Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret nadbiskupa Barišića i mađarskoga državnog tajnika Miklósa Soltésza

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić susreo se s državnim tajnikom za vjerska pitanja iz Ureda predsjednika mađarske Vlade Miklósom Soltészom 18. siječnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Susretu su nazočili i veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj dr. Csaba Demcsák, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugán te generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Razgovaralo se o višestoljetnoj zajedničkoj kulturnoj baštini Mađarske i Hrvatske, o dobrim susjedskim odnosima, aktualnoj crkvenoj i društvenoj situaciji te sportskim uspjesima. Soltésza je mons. Barišića upoznao s nastojanjima mađarske vlade oko napretka s posebnim naglaskom na demografsku, obiteljsku i socijalnu problematiku kao i sustav obrazovanja. Državni tajnik pohvalio je suradnju s Katoličkom Crkvom i drugim vjerskim zajednicama koja se posebno očituje u području obnove sakralnih prostora u Mađarskoj, ali i izvan nje. Tako je spomenuta pomoć mađarske Vlade u obnovi crkava Sv. Nikole i Sv. Vida u Žažini u Sisačkoj biskupiji koje su nastradale u potresu.

Nadbiskup Barišić prisjetio se svojih hodočašća u Mađarsku, ali i lijepe suradnje koju ima s mađarskom zajednicom u Splitu. Gosti iz Mađarske ponovno su izrazili želju za postavljanjem kipa sv. Margite, ugarsko-hrvatske princeze, u mjestu njezina rođenja. Ta inicijativa, koja je pokrenuta prije gotovo dva desetljeća, ima potporu nadbiskupa Barišića, koji je naglasio da je potrebno ishoditi sve dozvole nadležnih civilnih tijela.

Državni tajnik i splitsko-makarski nadbiskup razmijenili su i prigodne darove.