Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Organizacijskoga odbora za sastanak za zaštitu maloljetnika u Crkvi

Vatikan (IKA)

U Vatikanu su 16. siječnja objavljene nove pojedinosti o susretu pape Franje s predsjednicima biskupskih konferencija od 21. do 24. veljače u sinodalnoj dvorani u Vatikanu, posvećen sprječavanju zlostavljanja djece i odraslih ranjivih osoba.

Tako je priopćeno da se 10. siječnja u Vatikanu sastao Organizacijski odbor za susret za zaštitu maloljetnika u Crkvi, članovi kojega su na kraju izvijestili Papu o tijeku priprema za susret. Papa Franjo nazočit će cijelom tijeku susreta koji će se sastojati od plenarnih zasjedanja, rada u skupinama, zajedničke molitve, svjedočenja, pokorničkoga bogoslužja i zajedničkoga misnog slavlja. Papa je ulogu moderatora plenarnih zasjedanja na susretu povjerio nekadašnjemu vatikanskom glasnogovorniku o. Federicu Lombardiju.

Privremeni ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti ponovio je da je cilj okupljanja predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, kao i poglavara redovničkih zajednica, razmotriti djelotvorne mjere za zaštitu maloljetnika. Za Papu je veoma važno da biskupi po povratku iz Rima poznaju zakone i poduzmu neophodne mjere za sprječavanja zlostavljanja, brigu za žrtve i zajamče da niti jedan slučaj neće biti zanemaren ili prešućen. Tako opći problem mora se rješavati diljem cijeloga svijeta no istodobno taj biskupski susret ne želi biti neka akademska konferencija. Riječ je više o susretu dušobrižnika koji uključuje i molitvu i duhovno razlučivanje, rekao je Gisotti.

Crkva nije na početku borbe protiv zlostavljanja unutar svojih redova, susret u veljači važan je korak na tom „bolnom putu“ kojim Crkva hodi posljednjih 15 godina, ističe se u priopćenju, prenosi Vatican News.

 

Ključne riječi:
pripremin isusret u veljači