Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret pastoralnih vijećnika župa Valpovačkog dekanata

Valpovo (IKA/TU)

Formativni sastanak novoizabranih članova župnih pastoralnih vijeća svih župa Valpovačkog dekanata održan je u ponedjeljak 16. svibnja 2022. u Pastoralnom centru Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu.

Sastanak je inicirao i vodio povjerenik za formaciju župnih pastoralnih vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Stanislav Šota, a nazočilo je 80-ak članova vijeća iz župa Belišće, Bizovac, Bocanjevci, Brođanci, Harkanovci, Koška, Ladimirevci, Petrijevci i Valpovo, sa svojim župnicima.

Nakon pozdravne riječi i zajedničke molitve koju je predmolio dekan Valpovačkog dekanata preč. Zvonko Mrak, dr. Šota održao je izlaganje o temi Narav suodgovornosti Župnog pastoralnog vijeća u svjetlu iskustva djelatne vjere i budne nade, ljubavi i zajedništva, poziva i poslanja. Istaknuo je narav i svrhu koju pastoralno vijeće ima u svakoj župi, a to je prvenstveno suodgovorno zajedništvo i dijalog čime se unaprjeđuje vjernička suodgovornost u Crkvi i svijest o krsnom poslanju.

Na osobit način djelovanjem pastoralnih vijeća promiče se svijest o suradnji utemeljenoj osobnim kršćanskim angažmanom te aktivnim i redovitim sudjelovanjem u liturgijskom životu župne zajednice. Citirajući Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske, dr. Šota je naglasio da je svrha pastoralnog vijeća unaprjeđenje pastoralne djelatnosti župe – ono je savjetodavno tijelo koje planira, promiče i usklađuje pastoralnu djelatnost u župi na području naviještanja Božje riječi, bogoslužja i dobrotvornosti.

Nakon izlaganja okupljeni su se podijelili u tri skupine te sudjelovali u radionicama koje su vodile studentice 5. godine na KBF-u u Đakovu. Radionice su objasnile narav, svrhu, zadaće i strukturu Odbora ŽPV-a za naviještanje, Odbora ŽPV-a za liturgiju i Odbora ŽPV-a za karitativno djelovanje. Nakon rasprave i završne molitve, sastanak je završio kratkim domjenkom u organizaciji domaćina župe Valpovo.