Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret Predsjedništva Međunarodnog saveza ministranta u Luksemburgu

Luksemburg (IKA)

Predsjedništvo Međunarodnog saveza ministranta (CIM) 11. i 12. listopada 2021. održalo je redovni susret u Luksemburgu.

Na susretu je sudjelovao i član Predsjedništva iz Hrvatske vlč. Josip Ivešić, ujedno tajnik Odbora za ministrante pri Vijeću za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije.

Jedan dio Predsjedništva zbog trenutne situacije sudjelovao je uživo, a drugi dio online. Predsjednik CIM-a kardinal Jean Claude Hollerich, ovoga puta nije sudjelovao na susretu jer boravi u Rimu na otvaranju Biskupske sinode. Na susretu je dogovoren termin, program i ostalo potrebno za redovnu generalnu skupštinu CIM-a koja će biti održana u ožujku 2022. Nosiva tema generalne skupštine biti će tema Biskupske sinode: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, ali kroz prizmu sudjelovanja i rada s ministrantima.

Na susretu je bilo govora i o projektu „Tarzicije“ koji uključuje prikupljanje molitava, tekstova, slika o svetom Tarziciju, zatim molitvu sv. Tarziciju koja je prevedena na više jezika, te će biti postavljena na mrežnu stranicu CIM-a. U planu je i izrada male figurice sv. Tarzicija koja bi bila prigodan dar za ministrante i jedan od prepoznatljivih simbola CIM-a.

Drugoga dana susreta razgovaralo se o pojedinostima hodočašća ministranta u Fatimu, koje će biti koncem kolovoza 2022. Geslo hodočašća „Vi ste SADA Božje“ uzeto je iz poruke pape Franje na Svjetskom susretu mladih u Panami. Također, razgovaralo se o detaljima prijave, kotizaciji, smještaju u Fatimi i drugim važnim temama vezanim uz organizaciju hodočašća.

Osim toga, na susretu je između ostaloga bilo govora i o Statutu CIM-a, idućim terminima susreta Predsjedništva, hodočašću u Rim 2024. Sudionici su izmijenili i iskustva rada s ministrantima u ovim izazovnim vremenima u pojedinim državama. Idući susret Predsjedništva predviđen je za siječanj 2022.