Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret predstavnika različitih kršćanskih zajednica u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

Susretu predstavnika različitih kršćanskih zajednica u Hrvatskoj održan je u Hrvatskom saboru u četvrtak 26. siječnja, izvijestio je Hrvatski sabor.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uvodno je pozdravio predstavnike Rimokatoličke Crkve, Grkokatoličke Crkve, Srpske pravoslavne Crkve, Makedonske pravoslavne Crkve, Baptističke i Evanđeosko-pentekostne zajednice te druge nazočne uzvanike. Iskazao je zadovoljstvo okupljanjem tako velikog broja kršćanskih denominacija u Hrvatskom saboru i podržao takvu vrstu susreta s ciljem izgradnje zajedništva u različitosti, boljeg međusobnog razumijevanja i tolerancije, a u duhu svega što nas povezuje.

Tom prigodom je predsjednik Sabora govorio o važnosti poštivanja i vlastitih i tuđih vrijednosti u društvu koje je raznoliko te u kojem koegzistiraju mnogi svjetonazori i uvjerenja. Upravo u tim različitostima, istaknuo je potrebu dodatnog jačanja tolerancije, uzajamnog poštovanja i razumijevanja, također i u političkom prostoru. Istaknuo je kako je na tim načelima važno graditi rasprave u Saboru te, u konačnici, i hrvatsko društvo. Pritom je naglasio značaj smanjivanja podjela, a isticanja svega povezujućeg među akterima društva.

U završnim riječima predsjednik Jandroković iskazao je potporu jačanju dijaloga među različitim kršćanskim crkvama te isto tako i među različitim dionicima hrvatskog društva, istaknuvši kako je put dijaloga ponekad mukotrpan, ali vrijedan ulaganja svojeg političkog i ljudskog kapitala. Susret kršćanskih zajednica održao se u organizaciji zastupnika Marina Miletića, a povodom završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, izvijestio je Hrvatski sabor.