Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret provincijala Kodžomana s braćom u Njemačkoj

Schmerlenbach (IKA)

Godišnji skup i susret provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana sa subraćom koja pastoralno djeluju u Njemačkoj održan je od 25. do 27. veljače u Schmerlenbachu.

Na susretu s provincijalom sudjelovalo je 17 braće od njih 36, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije. Na trodnevnom susretu raspravljalo se o temama iz života Provincije te aktualnim temama života u Njemačkoj. Provincijal je u izlaganju iznio stanje u Provinciji, a posebno se osvrnuo na zdravstveno stanje bolesne braće. U zasebnom izlaganju naglasak je bio na statističkim pokazateljima o osobama i službama koje braća obnašaju. Provincijal je izvijestio kako u domovini i inozemstvu 137 braće, kao župnici ili župni vikari, djeluju u 114 župa/misija. Starosna dob braće utjecat će na reorganizaciju djelovanja jer od 25. do 65. godine starosti broj braće je 123, a treba imati u vidu, osim pastoralne službe, i druge službe u Provinciji koje braća obnašaju. U dobi od 71. do 80. godine starosti u službi je aktivno 27 braće. Uzevši u obzir sve navedeno treba nadodati kako je od 2000. do 2018. broj fratara-svećenika u minusu 47.

Susret je završio u srijedu, uz zahvalnost provincijala subraći na suradnji i spremnosti na svjedočenje franjevačke karizme i angažiranosti u povjerenim misijama u njemačkom društvu.