Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret svećenika Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak, 6. svibnja, u Pastoralnom centru u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Susret je otvorio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak koji je na početku pozdravio okupljene. Nakon molitvenog uvoda, molitve srednjeg časa, uslijedio je nagovor varaždinskog biskupa Bože Radoša.

Biskup se za govor o Duhu Svetom poslužio slikom Isusova otvorena srca o kojem govori evanđelist Ivan. „Duh Sveti je ljubav koja prolazi iz čestog i probodenog srca, srca koje se daruje. Ivan pretpostavlja da naše srce želi drugoga zatvoriti i od njega imati neki vid koristi. Prava ljubav se ne zatvara. Zatvara se razočarano srce“, rekao je biskup Radoš. Potom je otvorio neke druge teme poput suhoće življenja svećeničkog poziva, opraštanja i sl., te je naglasio „da smo svi u životnoj borbi“ te uputio na promišljanje: „Jesmo li dopustili Duhu Svetom da bude naš branitelj?“ Istaknuo je da Duh Sveti u čovjeku pobuđuje maštovitost, kreativnost pa i duhovitost. „Duh Sveti je s nama, nikad nismo sami“, ohrabrio je biskup. Poručio je na kraju kako sve što je usmjereno prema pastoralnom dobru, uvijek u sebi mora imati zdravu dozu duhovnosti.

Nakon biskupovog nagovora kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak održao je predavanje o upravljanju crkvenim dobrima. Podsjetio je na pojedine odredbe Zakonika kanonskoga prava (ZKP), upozorio na određenu problematiku te potaknuo da se svećenici, župnici, odgovorno odnose prema upravljanju dobrima koja su im povjerena jer su pozvani od Crkve na uredno upravljanje. „Ideal je da sve što činimo bude uzorno. Lako je upravljati prosječno, ali svi smo pozvani upravljati na uzoran način“, rekao je preč. Rak osvrnuvši se i na pojedine odredbe kanona koji govore o spomenutoj problematici. Upozorio je kako su za neodgovorno upravljanje crkvenim dobrima, iz nemara ili nehaja, prema ZKP-u propisane i određene kazne. Novi kanon iz 2021. predviđa kao kaznu i oduzimanje službe župniku kao i obvezu nadoknade štete. Istaknuo je također i važnost prisutnosti ekonomskog vijeća u župi koje je savjetodavnog karaktera. Podsjetio je kako svećenik dobrima upravlja uime Crkve te da pred očima treba imati svrhu upravljanja dobrima: uređenje bogoštovlja, djela apostolata i dobrotvornosti.

Preč. Rak poseban naglasak stavio je na transparentnost u vođenju financija i redovito polaganje financijskih izvješća te potaknuo svećenike da se obrate biskupijskom ekonomatu ili Ustanovi za uzdržavanje klera (BUZUK) za savjet i pomoć. Podsjetio je također na nedavno osnovan biskupijski Ured za projektnu podršku i vanjsku suradnju koji svećenicima može biti od pomoći. Kancelar je predstavio i Priručnik za upravljanje župom koji je uručen svim svećenicima.

U drugom dijelu susreta predstavljeno je financijsko izvješće koje su uime biskupije iznijeli ekonom preč. Josip Hadrović te ravnatelj BUZUK-a preč. Mirko Horvatić.

Na kraju susreta biskup Radoš zahvalio je svećenicima koji su se okupili na susret, čestitao je uime svih svećenika Varaždinske biskupije vlč. Nikoli Tomaševiću na nedavnoj obrani doktorske disertacije te zahvalio župnicima i župama u kojima je bio u kanonskoj vizitaciji. Zahvalio je i vlč. Dominiku Vukaloviću na brizi za rast žive Crkve, ali i crkve građevine koja je posvećena sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću u Koprivnici koja se trenutačno gradi. Svi svećenici potaknuti su da se prema mogućnostima zajedno sa svojim župljanima ugrade i u taj kamen.