Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret za mlade – „Tvitanje s Bogom“

Osijek (IKA)

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije i udruge Duhos, 5. ožujka u Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku održano je predavanje pod nazivom: „Tvitanje s Bogom: Usudi se pitati! Usudi se slušati! Usudi se razmišljati! Usudi se vjerovati!“.

Predavanje su predvodili don Mihovil Kurkut, SDB i Marin Periš, voditelj emisije Božanstvena komedija na Laudato televiziji. Predavanje je pratilo teme iz knjige „Tvitanje s Bogom“ (u izdanju Salesiane), koja je predstavljena zajedno s knjigom „Prepoznaj svoj put – vodič za mlade katolike“. Predavanju je nazočio i nadbiskup Đuro Hranić.

Nakon uvodnog pozdrava studenskog kapelana Marija Žigmana, predavanje je otvorio don Mihovil Kurkut. Predavanje je zamišljeno kao razgovor žive zajednice koja se okupila u duhovnoj građevini – živoj Crkvi, u Crkvi koja se okupila oko Isusa, u svakom sakramentu, riječi Božjoj, u svakom čovjeku, otvoreni razgovor u kojem sam Isus poziva slabe, uplašene, ranjene, žedne i gladne, naglašavajući da osim Boga ne postoji osoba koja može nahraniti naša srca, osoba koja može ispuniti dubine ljudskog bića.

Jedan od vidljivih problema svakog kršćanina je ograničavanje Božje svemoći kroz veznik „ali“ – čovjek tako više vjeruje svome grijehu, svojim slabostima, svom iskustvu. Iako je čovjekov odnos s Bogom krhak, Bog šalje svoga Sina Isusa Krista koji svaki put iznova donosi mir – „Shalom“ – kolikogod se čovjek zatvorio u sebe, Isus pronalazi način da dođe u ljudski život, želeći ući u tamo gdje je čovjek već sve prekrižio, gdje caruje grijeh.

Katolici ne bi smjeli sumnjati u Božju prisutnost, dok bi se s druge strane trebali zapitati nad vjerom u svoju prisutnost, željom za Isusom u svakom trenutku života. Don Mihovil je izložio još jednu bitnu činjenicu – sam Isus u Evanđelju ukazuje da bi svakom vjerniku učitelji trebali biti djeca – oni pokazuju ljubav, znaju ljubiti kao što Isus ljubi s križa, onog križa koji nije znak smrti, patnje, boli, već ljubavi koja čeka raširenih ruku.

Marin Periš potaknuo je zanimljiv razgovor kroz različita pitanja, usko vezana s borbom mladog čovjeka u Crkvi, u obitelji, uz svo zlo koje se događa u svijetu, stavljajući u pitanje nadu za katolike. Jedan od zaključaka je da se zlo dešava u ljudskom srcu, ali se ne smije dopustiti da ono prevlada, čovjek se ne može sam spasiti, bez povjerenja u Boga.

Raspravljalo se i o tome što konkretno znači povjerenje u Boga – ono se nalazi na posebnoj relaciji između čovjeka i Boga, takvo da čovjekovo povjerenje u Boga ili jest ili nije prisutno, dok čovjek pravi kompromise da izbjegne ono što Bog zaista traži od njega. Vezano na tu temu, Marin Periš svjedočio je o svom osobnom povjerenju u Boga.

Na kraju susreta nadbiskup Hranić predstavio je knjigu „Tvitanje s Bogom“, autora Michela Remeryja, koja na sustavan način pokušava tumačiti sadržaje kršćanske vjere, biblijske sadržaje, otajstvo i povijest Crkve itd. Također, knjiga donosi niz pitanja s područja moralnosti i etike. Cijela knjiga predstavlja dijalog mladih vjernika s Crkvom i kršćanskom teologijom. Susret je završio klanjanjem pred Presvetim.