Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnih pastoralnih vijeća Otočkog dekanata

Otok (IKA)

U Župi sv. Antuna Padovanskog u Otoku, u ponedjeljak, 23. svibnja održan je susret župnih pastoralnih vijeća Otočkog dekanata. Okupilo se 64 članova iz svih župa Dekanata predvođenih svojim župnicima.

Susret je vodio dr. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za formaciju pastoralnih vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na početku susreta nazočne je pozdravio i vodio zajedničku molitvu domaći župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Antun Knežević, a zatim uputio nekoliko riječi duhovnog nagovora. Naglasio je da Sveti Otac ne želi stvoriti neku drugu nego drugačiju Crkvu otvorenu novostima koje Bog želi predložiti, slušajući odnosno hodeći Duhom jer „Duh nam je potreban, potreban nam je uvijek novi dah koji oslobađa od svakog zatvaranja, oživljava ono što je mrtvo, prekida lance”, rekao je.

Dr. Šota govorio je o temi „Narav suodgovornosti Župnog pastoralnog vijeća u svjetlu djelatne vjere, budne nade, ljubavi i zajedništva, poziva i poslanja“. Podsjetio je „da smo pozvani sakramentom krštenja angažirati se, dati se svojoj župnoj zajednici“. Na to su pozvani svi vjernici i njihovi svećenici. Poslanje ŽPV-a dr. Šota je sveo na šest koraka. Kao prvi korak javlja se osobni susret s Bogom. Bog je ljubav, središte kršćanske vjere, čovjeka i njegova puta. Susret s Isusom određuje vlastiti identitet, osobnu jedinstvenost svakog čovjeka. Drugi korak je iskustvo ljubavi i zajedništva: podijeliti to iskustvo doživljaja susreta s Bogom s drugima je znak ljubavi i zajedništva, a osim toga život i ljubav se moraju ogledati u neizmjernom praštanju. Isto tako treba služiti čovjeku, što je treći korak, u davanju sebe župnoj zajednici. Služiti jedni drugima je kršćanski čin – kršćanstvo je hod ljubavi. U četvrtom koraku napominje da nije lako biti kršćanin. Ljubav je davanje i primanje, jedino je Isus davao, a nije ništa dobivao. To ide jedno s drugim. Tako nasljedujemo Isusa. Vjera se rađa u susretu s Isusom i daje puninu života. Petim korakom pozvao je članove ŽPV-a na evangelizaciju jer svi vjernici moraju evangelizirati, ne trebaju čekati da to čine samo svećenici. To je zajedničko poslanje. Na kraju je, u šestom koraku poslanja, govorio o ulozi župnih pastoralnih vijeća. Pozvao se na „Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske“ i istaknuo koju svrhu imaju pastoralna vijeća u svakoj župi, a to je dijalog čim se unapređuje vjernička suodgovornost u Crkvi. Svrha pastoralnih vijeća je unapređenje pastoralne djelatnosti župe.

Nakon predavanja članovi vijeća su se podijelili po odborima i organizirali radionice koje su vodile tri studentice teologije iz Đakova: Odbor za naviještanje Mateja Miličić, Odbor za liturgiju Martina Gnjato te Odbor za karitativnu djelatnost Antonija Kristić.

Na radionicama se razgovaralo o radu i djelovanju te problemima pojedinih odbora.