Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnih zborova Bakarskoga dekanata

Cernik (IKA)

U crkvi Sv. Bartola u Cerniku 26. studenoga poslijepodne povodom blagdana sv. Cecilije, zaštitnice pjevača i svirača, održan je susret župnih zborova Bakarskog dekanata, koji zbog pandemije korona virusa nije održan već dvije godine.

Okupilo se oko stotinu pjevača iz devet župa dekanata: iz Grada Grobnika, Jelenja, Cernika, Podhuma, Kukuljanova, Škrljeva, Krasice, Hreljina i Sv. Kuzma. Nakon molitve Večernje prve nedjelje došašća, koju je predvodio župnik Hreljina Marko Šarić, svaki zbor predstavio se jednom pjesmom.

Prisutni su bili svećenici: dekan don Nikica Jurić, župnik Cernika Domagoj Duvnjak, vlč. Marko Šarić – župnik Hreljina i Zlobina, vlč. Ivan Milardović, vlč. Miroslav Pergl iz župa Jelenje i Podhum, te vlč. Dražen Volk – župnik Grada Grobnika, a pridružio se i bivši bakarski dekan Ivan Friščić – župnik Gornje Drenove.

Na početku susreta pjevače je pozdravio domaćin, župnik Duvnjak a prigodnu riječ uputio im je i dekan Jurić: “Neka večer prođe u radosti i miru, da vidimo jedni u drugima pozitivno. Neka sv. Cecilija bude poticaj da budemo svjedoci vjere u župama i da naša pjesma i glazba budu na slavu Božju.”

Voditeljica Povjerenstva za crkvenu glazbu Riječke nadbiskupije i Nadbiskupijske škole za crkvenu glazbu Andrejka Srdoč uputila je pismenu poruku okupljenim voditeljima crkvenih pjevača i crkvenim pjevačima: “Dragi crkveni pjevači pozivam vas da si posvjestite važnost našeg pjevanja i sviranja u liturgijskom slavlju. Liturgijska glazba je prije svega molitva koja nas preobražava i privodi vjernike k Bogu. Tako će s pravom netko primijetiti za neku glazbu da je ‘nebeska’, ‘ anđeoska’, pokušavajući reći da ga zahvaća, dira na način koji zemlja ne može dati. Liturgijska glazba je posebno služenje unutar Crkve i potrebno je puno žrtve, oduševljenja i odgovornosti. Vi, crkveni pjevači služite Bogu, pjevate Bogu, služite drugima. Uzvišeno je vaše poslanje! Naša Crkva nalazi se u sinodalnom hodu i svakako je poželjnjo susretanje glazbenika, dublje razmatranje onoga što nam govori Božji Duh, otvaranje i usklađivanje s naravi liturgijskih slavlja, sadašnjih obrednih oblika, to jest načinu na koji izražavamo našu vjeru kroz pjevanje. S posebnim žarom preporučujem da gajite ljubav prema našoj hrvatskoj pučkoj popijevci posebno sada u adventskom i božićnom vremenu.” Pozvala je župnike da cijene svoje crkvene glazbenike, da budu otvoreni za međusobnu suradnju i komunikaciju te im daju odeređeno javno i osobno priznanje za sav trud koji ulažu u vođenju zbora i pripremi liturgijskih slavlja.

Na kraju susreta dekan Jurić svakom zboru uručio je prigodnu zahvalnicu a druženje je nastavljeno uz domjenak u župnoj dvorani.