Budi dio naše mreže
Izbornik

Susreti Kršćanskog akademskog kruga u novoj akademskoj godini

Zagreb (IKA)

Kršćanski akademski krug za svoje susrete u novoj akademskoj godini uzeo razmatranja navještaja radosne vijesti kako ga je zapisao evanđelist Matej „Kerigmatski put kršćanina u svjetlu Matejeva Evanđelja“. Razmatranja će svetopisamskoga teksta tijekom akademske godine davati prof. dr. sc. Tonči Matulić.

Samo autentična kršćanska zajednica evanđeoski odgovora na suvremene izazove u Crkvi i društvu. Stoga je Kršćanski akademski krug za svoje susrete u novoj akademskoj godini uzeo razmatranja navještaja radosne vijesti kako ga je zapisao evanđelist Matej. Otkriva nam kako je radosna vijest odjeknula dok ju je Isus sam naviještao, kako je ta kerigma – taj prvi navještaj zaživio u prvotnoj kršćanskoj zajednici. Bila su to prijelomna vremena za čovječanstvo. Vrijedno je teološko znanje, ali svrha naših susreta nije samo stjecanje i proširivanje našega teološkoga znanja, nego nam je temeljni izazov posadašnjenje kerigme, a to je osobno se zaputiti u dubinu i širinu evanđeoskoga navještaja tako da on postane naše vlastito iskustvo koje ćemo posredovati ljudima oko sebe. Bez takvoga vlastitog iskustva navještaja Isusov govor o Bogu Ocu ostaje nam nedorečen i neučinkovit – ne mijenja nas i ne čini nas kršćanima – onima koji se zovu Kristovim imenom.

Razmatranja će svetopisamskoga teksta tijekom akademske godine davati prof. dr. sc. Tonči Matulić, a voditelj susreta je predsjednik Kršćanskoga akademskog kruga Petar Barun, dipl. teol., dipl. inž. Koliko god je važna kerigma kao prvi navještaj, toliko je važno taj proglas poput sjemena staviti u pripremljenu zemlju da donese rod. Bez primjene – stavljanja u zemlju, sjeme neće proklijati, a kamoli uzrasti da donese plod. Prvo valja razumjeti proglas, drugo dopustiti da sjeme Božje riječi oplodi ljudsko biće, treće pobrinuti se da ga ne zaguše tjeskobne brige ovoga svijeta nego mu dopustiti da uzraste i donese plod. Suvremeni je čovjek izložen mnogim brigama i nesigurnostima u skrbi za kruh svagdašnji. Neprestano je izložen medijskom (dez)informiranju i uviđa koliko je ranjiv i bespomoćan na toj medijskoj vjetrometini. Pita se kome vjerovati i što je pouzdano u svijetu oko njega. Sumnje i strahovi zapljuskuju ga poput velikih valova i prijete potopiti ga! Gdje i kako naći sigurnu luku, zaklon i utočište?

Prvi susret održat će se u utorak, 9. studenoga 2021. u 19 sati u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Bogovićevoj 1/I u Zagrebu. Prijave za susret krak.krug@gmail.com.