Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Irenej na putu prema tituli crkvenog naučitelja

Vatikan (IKA)

Prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Marcello Semeraro iznio je 20. siječnja papi Franji potvrdno mišljenje plenarne skupštine Kongregacije o dodjeli titule crkvenog naučitelja svetom IrEneju Lionskom, prenosi Vatican News.

Papa je o tome već govorio 7. listopada prošle godine u susretu s Mješovitom pravoslavno-katoličkom radnom skupinom “Sveti Irenej“. Tom je prilikom rekao kako će njihova zaštitnika uskoro rado proglasiti crkvenim naučiteljem, nazivajući sveca iz 2. stoljeća važnim duhovnim i teološkim mostom između istočnih i zapadnih kršćana, ističući kako je u njegovu imenu utisnuta riječ “mir“.

Smatra se da je sveti Irenej rođen u Smirni, na području današnje Turske između 130. i 140. godine, te je pripadao kršćanskoj obitelji grčkog podrijetla. Kao mladić upoznao je sv. Polikarpa, biskupa toga grada, učenik sv. Ivana. Potom oko 170. odlazi naviještati evanđelje u Galiju. Nakon tragične smrti u zatvoru biskupa Potina 177. godine, Irenej je pozvan naslijediti njegovo mjesto kao biskup Lyona te se od tada u potpunosti posvetio pastoralnoj službi sve do 202. kada je stradao tijekom pokolja lionskih kršćana pod carem Septimijem Severom. Pokopan je u crkvi Svetog Ivana, kasnije nazvanoj Sveti Irenej. Njegova je grobnica uništena 1562., a njegovi su posmrtni ostaci raspršili hugenoti tijekom vjerskih ratova.

Za vrijeme te audijencije, Papa je odobrio promicanje dekreta o priznavanju herojskih kreposti sluga Božjih Francesca Saverija Toppija, OFMCAp, prelata Pompeija (1925. – 2007.); Marije Terezije DeVincenti, osnivačice Kongregacije Malenih radnika Presvetih Srdaca Isusa i Marije (1872. – 1936.) kao i Gabrielle Borgarino, pripadnice Družbe Kćeri milosrđa (1880. – 1949.).