Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Jakov proslavljen u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Blagdan sv. Jakova, u nedjelju 25. srpnja, tradicionalno je proslavljen misama u crkvi Sv. Jakova na istoimenom ogulinskom groblju.

Jutarnju misu predslavio je župnik Župe bl. A. Stepinca fra Petar Grubišić, dok je večernju misu za župljane Župe sv. Križa predvodio župni vikar Bruno Lovaković, uz suradnju bogoslova Krunoslava Brajdića. Na večernjoj misi okupilo se stotinjak župljana; pjevanje je predvodio dio župnog zbora uz animiranje Franje Puškarića.

„Sv. Jakov apostol stariji bio je veliki čovjek koji je sve ostavio i s bratom Ivanom krenuo na put s Gospodinom. U Matejevu evanđelju navodi se događaj kada je njihova majka Saloma htjela da sjede do Isusa. Odgovor je bio taj da oni koji idu uz njega mogu očekivati napade i osude, no na kraju nastupa i spasenje. Odgovorimo u našim srcima, jesmo li mi spremni na takve žrtve kao sv. Jakov apostol i mučenik. Želimo li samo čast, što je za svoje sinove zahtijevala Saloma ili imamo snage potpuno se darovati Gospodinu“, istaknuo je vlč. Lovaković. Nakon mise održan je kraći agape okupljenih vjernika.

Crkva Sv. Jakova je najstarija sakralna građevina u Ogulinu, potječe od romaničke građevine iz 12. stoljeća, a posljednju obnovu i stručnu restauraciju eksterijera imala je početkom ovog stoljeća za župnikovanja današnjega šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Danas je to grobljanska crkva koju koriste župljani obje ogulinske župe – sv. Križa i bl. Alojzija Stepinca.