Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Jakov proslavljen u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Blagdan sv. Jakova tradicionalno je 25. srpnja proslavljen misom na groblju Sv. Jakova u istoimenoj crkvi, najstarijoj u Ogulinu. Riječ je o romaničkoj građevini iz 12. stoljeća koja je danas grobljanska crkva koju koriste župljani obje ogulinske župe, sv. Križa i bl. A. Stepinca.

Više od stotinu vjernika župe sv. Križa okupilo se na večernjoj misi koju je predslavio novi ogulinski župni vikar Josip Tomljanović, dok je glazbom misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.

Vlč. Tomljanović nazvao je sv. Jakova kao i njegova brata Ivana sinovima groma, nagle naravi i burnog stava koji su poslali svoju majku Salomu da se za njih založi kod Isusa. Jakov je bio pogubljen od kralja Heroda 44. godine te je smiono podnio mučeničku smrt. Svojim je životom dao primjer trpljenja za Isusa. Vlč. Tomljanović zapitao se koliko smo mi puta kao Jakov poželjeli povlaštena mjesta uz upitnu plemenitost . Isus daje primjer poslužitelja, tko želi biti prvi, treba biti sluga. On nam nudi ljubav bez sebičnosti, zaključio je propovjednik.

Ključne riječi:
Ogulin sv. jakov