Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana akademija u povodu 300. obljetnice župe sv. Ilije u Metkoviću

Metković (IKA)

Na uočnicu obilježavanja velikoga jubileja - 300 godina župe sv. Ilije u Metkoviću devetog dana proslave, 5. listopada, u Gradskom kulturnom središtu održana je svečana akademija.

Akademiju je Alelujom otvorio Mješoviti zbor župe sv. Ilije kojim ravna s. Mila Deak. Okupljenima se prvi obratio župnik fra Ante Bilokapić, potom gradonačelnik Dalibor Milan te zamjenica župana Žaklina Marević. Među nazočnima bili su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, naslovni nadbiskup ninski i apostolski nuncij mons. Martin Vidović, saborski zastupnici Božo Petrov i Nikola Grmoja, župnici iz neretvanskih župa, svećenici iz Metkovića te Služavke Maloga Isusa.

Don Mato Brečić je u kratkim crtama podsjetio u kojim je povijesnim okolnostima nastajala župa sv. Ilije koja je Metković prvi put istakla kao administrativno središte. Nakon toga, u više navrata naši su gimnazijalci izveli recital fra Blaža Toplaka o povijesti župe koji je s njima uvježbala prof. Ivanka Ujdur. Tijekom akademije prikazan je i kratki video uradak o metkovskim crkvama za koji je scenarij napisala Ivana Čarapina, a režiser i snimatelj su bili Goran Matić i Marin Veraja.

Osim Mješovitog, nastupio je i Dječji zbor župe sv. Ilije. Akademija je završila pjesmom fra Petra Perice ‘Do nebesa nek se ori’ čemu je prethodilo obraćanje nadbiskupa Barišića.

Ključne riječi:
akademija Metković župa sv. Ilije