Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana proslava spomendana sv. Antuna Pustinjaka u Taboru

Samobor (IKA)

Svečanom misom u Taboru 17. siječnja proslavljen je spomendan sv. Antuna opata i pustinjaka. Misu je predvodio župnik Župe u Velikom Trgovišću vlč. Luka Slijepčević.

Koncelebrirali su gvardijan franjevačkog samostana u Samoboru fra Željko Janjić, voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić, fra Vatroslav Frkin, fra Toni Mutnik te samoborski đakon vlč. Domagoj Topić.

U svojoj se propovijedi predslavitelj dotaknuo života sv. Antuna, načina na koji je djelovao te kako ne treba težiti živjeti tako strogo poput njega već učiti i gledati ga kao primjera u svim segmentima života.

Posebnu važnost stavio je na napasti koje govore o kvaliteti života, o našoj unutarnjoj praznini. Napasti se mogu prepoznati u četiri temeljna smjera – materijalno, seksualno, hrana i kraj života. “Napast me želi uvjeriti da mi je baš sada potrebno ono što mi ustvari nije potrebno. Napast me želi uvjeriti da ću se smiriti kada uzmem ono na što nemam pravo, da ću ispuniti prazninu života uzimajući ono što mi ne treba. Antun Pustinjak uči me kako preko napasti postati bolji čovjek”, završio je propovjednik.

Pjevanje je predvodila Lovorka Grbac, a na kraju slavlja fra Željko Janjić zahvalio je svima za dolazak te fra Ivanu Matiću za ustupljeni prostor za slavlje jer je franjevački samostan u obnovi do daljnjega.