Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečani zavjeti četvorice franjevaca

Split (IKA)

Četvorica franjevaca, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, položili su svečane zavjete u Redu manje braće u nedjelju 17. rujna u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku.

Svečane zavjete položili su fra Oliver Marčinković, porijeklom iz Kotor Varoša, rođen je i odrastao u Stuttgartu te je zvanje iz Hrvatske katoličke Župe blaženog Alojzija Stepinca Stuttgart -Zentrum; fra Marko Plejić iz Župe svete Obitelji Solin; fra Valentino Radaš iz Župe svetog Mihovila Arkanđela Lišane Ostrovičke te fra Šimun Suton iz Župe svetih Petra i Pavla Kočerin.

Euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Marko Mrše u koncelebraciji s fra Sinišom Balajićem, magistrom franjevačkih bogoslova, fra Domagojem Volarevićem, gvardijanom samostana o. Ante Antića na Trsteniku i fra Domagojem Runjom, profesorom Svetog pisma na KBF-u Split, župnicima i župnim vikarima župa iz kojih novozavjetovanici potječu te s ostalih trideset svećenika. Slavlju su nazočili bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, bogoslovi drugih franjevačkih provincija iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bogoslovi Centralnoga bogoslovni sjemeništa u Splitu, franjevački novaci s Visovca, sjemeništarci iz Sinja, znatan broj časnih sestara te obitelji, rodbina i prijatelji novozavjetovanika.

Misno slavlje animirali su čitanjem i ministriranjem franjevački bogoslovi, a pjevanjem Zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita na Dobrom, pod ravnanjem maestra fra Stipice Grgata, predvođen orguljaškom pratnjom s. Zorislave Radić.

Nakon homilije, novozavjetovanici su svojim odgovorima potvrdili vlastitu spremnost na vršenje zahtjeva franjevačkog života i posvećenja Bogu. Tijekom litanija prostrli su se ispred oltara kao znak potpune odanosti Bogu; na kraju su zavjete položili u ruke provincijala. Na samom kraju zavjetovanja braća su se upisala u knjigu svečanozavjetovane braće, koja datira iz 1749. godine.

Nakon svečanog blagoslova i nakon pozdrava gvardijana fra Domagoja Volarevića na kraju mise, slavlje se nastavilo u samostanskom blagovalištu i klaustru za obiteljskim stolom.