Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečanim misnim slavljem proslavljena 25. obljetnica Župe sv. Kvirina na Pantovčaku

Zagreb (IKA)

Župljani sv. Kvirina na Pantovčaku u utorak 4. lipnja svečano su proslavili svetkovinu nebeskog zaštitnika i 25. obljetnicu postojanja. Misno slavlje predvodio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. dr. Krunoslav Novak.

Svečano misno slavlje započelo je ulaznom procesijom i blagoslovom relikvija sv. Kvirina Sisačkoga.

Nakon Službe riječi, preč. dr. Krunoslav Novak uvodeći u homiliju rekao je da Crkva navješćuje vazmeno otajstvo u onima koji su zajedno s Kristom trpjeli te su s njime suproslavljeni, a vjernicima predlaže njihove primjere, koji po Kristu sve privlače k Ocu, i po njihovim zaslugama moli i postiže Božja dobročinstva (KKC, 1173) te da Crkva danas pred nas stavlja svetog Kvirina Sisačkog, mučenika prvih kršćanskih vremena.

Govoreći o Župi sv. Kvirina spomenuo je zanimljivost o osnutku župe posvećene mučeniku iz davnih kršćanskih vremena. „Sveti Kvirin zaštitnik je vaše, možemo reći mlade župe, koja je osnovana prije 25 godina. Zanimljivo je kako je upravo sveti Kvirin, svetac iz daleke prošlosti izabran za zaštitnika jedne župe, koja je osnovana na pragu drugog tisućljeća. Pogled prema prvim kršćanskim vremenima u ovo vrijeme, potiče nas da prepoznamo gorljivost kojom su kršćani tog vremena živjeli i svjedočili vjeru. Mogli bismo na prvi pogled reći da današnji suvremeni svijet nema baš nekih sličnosti s ranim kršćanskim vremenima. Sigurno je da mi danas živimo drugačije od vremena zalaza slavnog Rimskog carstva, no s druge strane zaokupljenost sobom, zatvaranje u vlastite koncepte nanose veliko zlo i štetu! Isus je onaj koji sve to uklanja i sve čini da bismo se međusobno ljubili. (…) To je ponašanje koje preobražava život i čini ga ljepšim i plodonosnijim.” (Anđeo Gospodnji 26. prosinca 2017).

„Ove Papine riječi potiču nas krenuti putem obraćenja, na koji nas neprestano poziva Isus Krist. Poziv na obraćenje upućen je prije svega onima koji još nisu upoznali Krista i njegova evanđelja. (KKC 1427). No postoji i drugo obraćenje koje je trajni zadatak cijele Crkve, koja je u isti mah sveta i uvijek potrebna čišćenja. Radi se dakle o pozivu koji je upućen i nama koji smo upoznali Isusa Krista koji nas potiče odgovoriti milosrdnoj ljubavi Boga koji nas je prvi ljubio (KKC 1428). Već u Govoru na gori, Isus traži obraćenje srca: pomirenje s bratom prije prinošenja dara na oltar, ljubav prema neprijateljima i molitvu za progonitelje, molitvu Ocu »u skrovitosti«, bez ponavljanja mnoštva riječi, praštanje iz dna srca u molitvi, čistoću srca i traženje Kraljevstva. To je obraćenje potpunoma usmjereno Ocu (KKC 2608). Ono je odraz našeg povjerenja u nebeskog Oca čiji smo sinovi i kćeri “, primijetio je preč. Novak.

U nastavku je propovjednik naglasio da „Isus obećava sigurnost onima koji su njegovi. „Ne budite zabrinuti, dat će vam se, tko ustraje do kraja spasit će se”. Živimo u vremenu kada je popularno uprijeti prstom u drugoga, kada se preuzimanje odgovornosti za vlastite riječi i postupke zamagljuje, iskrivljava na način da se pozornost prebacuje na drugoga ili na marginalne stvari kako bi se sakrila bit. Čuvati nam se prihvaćanja takvog mentaliteta, jer on nas neprestano uvlači sve dublje i dublje u neprijateljstva, polarizacije i zasjenjuje nam pogled prema istini. Što je to vjerodostojna istina danas?“, upitao je Novak te ponudio odgovor koji dolazi iz pera sv. Pavla u Drugoj poslanici Timoteju: „Vjerodostojna je riječ: Ako s njime umrijesmo, s njime ćemo i živjeti.” Umrijeti s njime znači: ustrajati na putu vjere, svjesni da ,,svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni.”

„Sveti Kvirin u svojem vremenu i njegovim izazovima ustrajao je na putu evanđelja. Ta ustrajnost danas nam je također toliko potrebna, da naše življenje vjere ne postane izvršavanje dobrih navika, u kojima bismo na evanđeoski poziv odgovarali samo djelomično, kada je evanđelje u okviru naše zone komfora. Živjeti ustrajno kršćanstvo, danas izraz je našeg unutarnjeg izbora, koji se očituje svakodnevnom opredjeljenju za Krista,“ naglasio je propovjednik.

Naposljetku, preč. Novak potaknuo je okupljene vjernike da svoj pogled usmjere prema svetom Kvirinu koji na „izvrstan način pokazuje da se kršćanin treba suobličiti posvema Kristu. I on je poput Krista doslovno predao sebe, a mi smo pozvani kao vjernici svoj život svakodnevno prinositi Bogu, pogledom upravljenim prema vječnim vrijednostima dok živimo ovaj vremeniti život. Molimo danas zagovor svetog Kvirina u 25. obljetnici ove župe za obitelji, djecu i mlade, za ustrajnost u vjeri u ovim vremenima. Molimo za stare i nemoćne da im nikada ne ponestane ljudska blizina i utjeha od Gospodina u njihovim patnjama. Neka cijela ova zajednica koja je redovito nedjeljom okupljena na slavljenje dana Gospodnjeg iz euharistije crpi snagu za život zajedništva u ljubavi na putu prema vječnosti. Amen“, zaključio je preč. Krunoslav Novak.