Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proštenje u filijalnoj crkvi Sv. Ane u Neštinu

Neštin (IKA)

Zaštitnica filijalne crkve Sv. Ane, majke Blažene Djevice Marije, u Neštinu, malome mjestu u srijemskom Podunavlju, na padinama Fruške gore, proslavljena je 26. srpnja vrlo svečano.

Misu proštenja u ovoj crkvi sagrađenoj 1830. godine na jednom od fruškogorskih brežuljaka, prikazao je župnik Čerevića, Beočina i Srijemske Kamenice vlč. Luka Ivković, koji duhovno skrbi za katolike u ovome mjestu, koje se geografski i crkveno–pravno nalazi u Srijemu, no administrativno je u općini Bačka Palanka.

Pedesetak vjernika iz ovoga mjesta, Čerevića, Beočina i Srijemske Kamenice, te iz Novog Sada, a napose zboraši koje je na orguljama pratio stolar orguljaš Ivan Ber iz Čerevića, uteklo se sv. Ani i molilo je za zagovor kod Gospodina za svoje obitelji, djecu i unuke.

„Ovo je veliki dan za sve nas, pogotovo što je ovdje malena zajednica, ali ne i ostavljena, čemu svjedočimo svi mi koji smo došli iz cijelog Podunavlja kako bi ono što u sebi osjećamo međusobno podijelili”, kazao je u homiliji župnik Luka. „Bivajući ovdje skoro 11 mjeseci, ne vidjeh tolike vjere koliko je u vas! Uistinu, Božja ruka je nad ovim mjestom, ruka koja nas prati da ostvarujemo Njegov naum. Pred nas se postavlja izazov da ono što čujemo u evanđelju ne odbacimo, nego da, prihvaćajući volju Božju, ostvarujemo svoj vjernički život. Stoga ne smijemo dopustiti da, kada odemo iz ove crkve, ne nastavimo drugovati s Bogom“, kazao je župnik.

Govoreći o strpljivosti i nadi sv. Ane i Joakima, župnik je, u osvrtu na navješteno Evanđelje, kazao da je Božja promisao već izdaleka, po starcima, izvela čudesno djelo – da se rodi Marija. Podcrtao je tri stvari koje obilježavaju poruku sv. Ana i Joakima: obraćenje srca, pokoru i molitvu.

Nakon mise, svi sudionici su se uputili u dom obitelji Feltan na čestitanje trima Anama, te bratski razgovor, uz čašćenje. Župnik Ivković se tom prigodom susreo s Goranom Kaurićem, pomoćnikom pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama u pokrajinskoj vladi, te mu izložio gorući problem ove crkve. Ona je, naime, nakon dva nasilna spaljivanja u proteklim desetljećima, ostala bez strujnih instalacija. Enterijer je nekako osposobljen za slavljenje mise, no ona se služi uz svjetlost mobitela i svijeća, a glazbalo, kada se koristi, priključeno je na akumulator. Kaurić je predstavio mogućnosti financiranja potreba vjerskih zajednica koje osigurava Tajništvo putem natječaja i naglasio mogućnost konkuriranja za njih kako bi se zadovoljile potrebe svih župa kojima upravlja vlč. Luka Ivković, sukladno prioritetima koje iskaže biskupijska vlast.

U Neštinu, po riječima tamošnjih vjernika, živi 21 katolička obitelj, koliko ih je bilo na posljednjem blagoslovu. Najveći broj su Hrvati, uz Slovake i Mađare. Po posljednjem popisu, iz 2011. godine 67 Neštinaca, od 794 stanovnika, izjasnilo se Hrvatima, koji su već više desetljeća drugi narod po brojnosti u ovom selu. Neštin je naselje s najvećim udjelom Hrvata i katolika u općini Bačka Palanka i u Srijemskome Podunavlju.

Ključne riječi:
Neštin sv. ana vlč. Luka Ivković