Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici na susretu ususret otvaranju Sinode o sinodalnosti za Dubrovačku biskupiju

Dubrovnik (IKA)

Na susretu svećenika Dubrovačke biskupije u srijedu 13. listopada u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku su svećenici upoznati sa sinodalnim hodom opće Crkve te su imali prigodu podijeliti svoja razmišljanja o biskupijskoj etapi tog hoda.

Na susretu je bio i apostolski upravitelj biskupije riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, koji je na početku pozdravio okupljene svećenike, redovnike koji djeluju u pastoralu biskupije i đakone. Govoreći o sinodalnom putu Crkve u koji se uključuje i Dubrovačka biskupija mons. Uzinić je spomenuo meditaciju koju je papa Franjo imao na početku sinodalnog hoda u Vatikanu prošle subote te istaknuo neke misli. Tri su opasnosti na sinodalnom hodu, prema Papinim riječima, a to su: formalizam, intelektualizam i iskušenje nepokretnosti. Ali, tu su i tri prilike: strukturalno a ne slučajno krenuti prema sinodalnoj Crkvi, postajati Crkva koja sluša i prilika da postanemo Crkva blizine.

Mons. Uzinić podsjetio je kako je Dubrovačka biskupija bila započela biskupijsku sinodu na Duhove 2019. godine s pismom „Neka vam bude isto mišljenje u Kristu Isusu“, a koja je prestankom njegove službe biskupa u ovoj biskupiji krajem 2020. godine morala biti prekinuta, kako to nalaže kanonsko pravo. Spomenuo je neke ideje s početka te biskupijske sinode koje bi se možda mogle aktualizirati i promatrati u svijetlu te sinode. To su: objektivna i hrabra analiza pastoralnog djelovanja; izgradnja sinodalne Crkve temeljene na ekleziologiji zajedništva, a to je Crkva koja treba biti Crkva koja izlazi i koja je svjesna vrijednosti susreta s uskrslim Isusom i evanđelja i želi ga radosno navješćivati svima; potreba promatranja i doživljavanja župe na nov način kao žive zajednice koja će biti mjesto življenja i prenošenja vjere; nov način prenošenja vjere mladima; posebna briga o pastoralu obitelji uključujući brigu za one koje prolaze kroz različite teškoće te briga za starije osobe. 

Apostolski upravitelj je na kraju istaknuo Papine riječi kako „nije potrebno stvoriti drugu Crkvu nego drukčiju Crkvu“, a da bi se to moglo sinoda treba biti vrijeme u kojemu će boraviti Duh Sveti, koji nas vodi onamo „kamo Bog želi, a ne kamo bi nas povele naše ideje i naš osobni ukus“. Pozvao je svećenike da se osobno uključe u taj zajednički hod kao i da omoguće drugima da se i oni uključe, shvaćajući svoj život na ovom konkretnom prostoru i u ovom vremenu kao poslanje ići ne kamo mi želimo nego kamo Bog želi.    

Izlaganje „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvu, sudjelovanje i poslanje” održao je delegat s ovlastima pastoralnog vikara Dubrovačke biskupije don Ante Burić koji je kazao kako se sinoda odvija na tri razine: mjesnoj, kontinentalnoj i na razini sveopće Crkve u vremenskom trajanju od dvije godine. „Hodeći zajedno i razmišljajući o prijeđenom putu, Crkva će moći iz onoga kroz što prolazi učiti koji su to procesi koji joj mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje, otvoriti se poslanju. Nakon tih etapa uslijedit će ona četvrta, ujedno i najzahtjevnija, provedbena“, kazao je. 

Podsjetio je i na značenje sinodalnosti u Crkvi koju prvo treba promatrati kao dar Duha Svetoga i na tom putu je Crkva pozvana razlučivati putove evangelizacije pažljivo osluškujući što joj Duh govori. Naglasio je i potrebu osjećanja i razumijevanja s Crkvom, a taj poziv nije upućen samo teolozima, već svim vjernicima, jer sve krštenike ujedinjuje u njihovu zajedničkom hodu. Poručio je i da je važno živjeti ekleziologiju zajedništva za bolje razumijevanje sinodalnosti Crkve. Predavač je također govorio o značenju sinode, njezinom cilju i svrsi te detaljnije predstavio se tri elementa Sinode koji se isprepliću, a koji su nosive osi sinodalne Crkve: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje.

„Prva i najvažnija etapa čitavog sinodskog procesa je etapa osluškivanja u mjesnim Crkvama. Svrha prve etape sinodskog hoda jest poticanje širokoga procesa savjetovanja kako bi se prikupilo bogatstvo iskustava življene sinodalnosti, u njihovim različitim oblicima i vidicima, uključujući pastire i vjernike partikularnih Crkava na svim mogućim razinama, putem najprikladnijih sredstava prema specifičnim mjesnim stvarnostima“, rekao je župnik Burić u drugom dijelu svog izlaganja u kojem je više podrobnije govorio o biskupijskoj etapi sinode kako je ona zamišljena prema dosadašnjim objavljenim dokumentima za sinodu. Naglasio je kako je u toj etapi potrebno „doprijeti do periferija, do onih koji su napustili Crkvu, do onih koji rijetko ili nikada ne prakticiraju vjeru, do onih koji žive u siromaštvu na rubovima društva“. Zatim je objasnio koja je uloga svećenika i đakona na sinodalnom putu. Nakon otvaranja sinode slijedi faza savjetovanja te biskupijski predsinodski sastanak kao vrhunac biskupijske faze. Sažetak koji se nakon toga piše šalje se dalje Tajništvu HBK.  

Na svećeničkom sastanku izvještaj Ureda za pastoral o aktivnostima u proteklom periodu predstavila je tajnica ureda Željana Lučić.

Uz molitvu srednjeg časa kojom je započeo susret svećenici su zajedno izmolili i molitvu za sinodu „Stojimo pred tobom, Duše Sveti“.

U subotu 16. listopada  euharistijskim slavljem koje će u 11 sati na prostoru ispred katedralne crkve Gospe Velike predvoditi nadbiskup Uzinić započet će sinodalni hod dubrovačke Crkve. Tom slavlju će prethoditi molitveno-katehetska priprava koja će započeti u 10 sati.