Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenik i psihoterapeut o samoizolaciji

Zagreb (IKA)

U emisiji Aktualno HKR-a 23. ožujka svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i psihoterapeut dr. Josip Bošnjaković govorio je o tome kako pristupati izolaciji ili samoizolaciji.

Živimo intenzivno vrijeme odgovornosti jednih za druge. Liječnici nas pozivaju da ozbiljno shvatimo mjeru samoizolacije, jer je ona najbolja mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Dr. Bošnjaković, koji je proteklih četrnaest dana bio u samoizolaciji, ovako je definira: “Mislim da je to prije svega gesta ljubavi jednih za druge, jer izolacijom spašavamo jedni druge, ali i svoje živote i, u najmanju ruku, omogućuje nam se jedan novi, kvalitetniji život. Nije ugodno mijenjati stil života, posebno u odnosu na ono kako smo živjeli prije. To može biti i nelagodno i neugodno iskustvo, kada nas drugi gledaju kao mogući izvor zaraze, posljedično i straha i izbjegavanja, potencijalne opasnosti, osjećaja nečistoće itd.”

U svemu je važna motivacija zbog koje nešto činimo, napominje dr. Bošnjaković i dodaje: “Mogu to doživljavati kao neko ograničenje i prisilu i onda biti frustriran time, ali mogu to doživjeti i kao izbor koji prihvaćam. Samoća je za neke osobe spas, za neke robija.”

Brojne su aktivnosti kojima se možemo baviti u izolaciji i samoizolaciji. Moliti, čitati, razgovarati, baviti se ručnim radom, naučiti svirati koji instrument, nazvati nekoga, napisati pismo, a moguće je razmisliti i o oporuci. Takva promišljanja pomogla bi nam resetirati životne prioritete.

“Kad pogledam svoj život unatrag, kako bih htio da sam živio svoj život? Možda će to za neke biti vrijeme donošenja nekih novih odluka i gdje imamo dovoljno vremena za promisliti o svome životu”, poručio je dr. Bošnjaković.

U samoizolaciji je moguće buđenje starih rana, svađe, nesporazuma ili povratak nekoj ovisnosti. Zato su se vjernicima i građanima na raspolaganje putem telefona i elektroničke pošte stavili bračni i obiteljski savjetovatelji u našim nadbiskupijama i biskupijama, kako bi spriječili obiteljske krizne situacije.

“Mislim da razgovor u ovim situacijama pomaže, kao i inače, uostalom. Ne mislim da nudimo gotova rješenja, nego da kroz razgovor dolazimo do zajedničkih rješenja, ovisno o osobi, situaciji, obitelji”, poručio je dr. Bošnjaković

Popis bračnih i obiteljskih savjetovatelja u našim nadbiskupijama i biskupijama, kao i niz korisnih savjeta za vrijeme izolacije ili samoizolacije dostupan je na stranicama Informativne katoličke agencije ika.hkm.hr i portala Hrvatske katoličke mreže hkm.hr.

Ključne riječi:
bošnjaković hkr samoizolacija