Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Katarina proslavljena u Sotu

Sot (IKA)

Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. studenoga svečanim koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik u Rumi Ivica Čatić.

U uvodu mise vlč. Čatić pozvao je na razmišljanje o stalnosti u vjeri, te na propitivanje o vjernosti Bogu, jer sveta Katarina je istinski primjer upravo na tom području.

U homiliji, vlč. Čatić napomenuo je da se o sv. Katarini Alekandrijskoj ne zna puno, tek da je bila kršćanka, spremna i na mučeništvo da se ne odrekne vjere te je 50 filozofa uspjela utvrditi za Krista. Sv. Kata nije se dala ni malo odmaknuti od Krista, a mi se odmičemo, “polako, iz koljena u koljeno. Sve smo dalje. Ono što je bilo jasno ocu, više nije sinu, a još manje će biti unuku, praunuku”, upozorio je propovjednik. Dok neki kršćani ni ne razmišljaju koliko se svojim mislima, riječima i djelima udaljuju od Svjetla svijeta, neki to opažaju no ipak smatraju da je to prihvatljivo jer „nova su vremena“, sv. Katarina – kao i toliki mučenici s njom – ni ne pomišljaju to učiniti. Sveci su ljudi koji drugačije razumiju Krista, razumiju punije jer je već jednom promijenio njihov život. I blago su za sve oko sebe koji imaju oči to vidjeti, istaknuo je vlč. Čatić.

“Neka nas sve blizina sv. Kate s Kristom i njezin zagovor pokrijepi da se i sami otvorimo čudu onoga života koji je preobražavao njezino ovozemaljsko postojanje. Radi kojega se nije dala odvajati od Krista. Iz kojega je progovorila i zbunila tražitelje istine. Otvorila im oči. O kad bismo je slušali barem kao ti mudri pogani!” zaključio je propovjednik.

Vlč. Čatić misu je predvodio uz suslavljenje preč. Božidara Lusaveca, župnika u Beški, domaćeg župnika vlč. Nikice Bošnjakovića, vlč. Ivice Zrno, župnika u Laćarku, vlč. Zdravka Čabrajaca, župnika u Golubincima, vlč. Ivice Živkovića, župnika u Hrtkovcima, o. Darka Raca, grkokatoličkog župnika u Bačincima, o. Vladimira Edelinskog Mikolke, grkokatoličkog župnika u Berkasovu i o. Mihajla Režaka, grkokatoličkog župnika u Šidu.

Na kraju euharistijskoga slavlja župnik Bošnjaković zahvalio je sudionicima slavlja i svima koji su pomogli oko njegove organizacije.