Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen crkveni god u Sotu u Srijemskoj biskupiji

Sot (IKA)

Sveta Katarina, djevica i mučenica, proslavljena je 25. studenog misom u 11 sati koju je predvodio vlč. Zdravko Čabrajac, župnik u Beočinu.

U koncelebraciji su bili: preč. Marko Kljajić, župnik u Surčinu, vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku, vlč. Ivica Živković, župnik u Hrtkovcima, vlč. Darko Rac, grkokatolički župnik u Bačincima i župnik domaćin vlč. Nikica Bošnjaković. Sveta Misa je slavljena u župnoj dvorani, zbog sigurnosnih mjera, jer je dvorana prostranija od župne crkve.

Kroz kušnju se očituje pripadnost

Vlč. Zdravko Čabrajac je na početku homilije izrazio radost zbog ustrajnosti i hrabrosti vjernika, koji su se okupili proslaviti svoju zaštitnicu, unatoč okolnostima. Upozorio je vjernike da ne smiju dopustiti da ih okolnosti u kojima danas živimo odvrate od vjere, te je, osvrćući se na primjer sv. Katarine, poručio:

U mučeništvu nije važna kolika je količina prolijevanja krvi, muke i patnje, nego da muka i patnja dolaze uz svjedočenje. To znači da se kroz kušnju mora i očitovati kojoj strani ja istinski pripadam. Upravo se nalazimo između nedjelje Krista Kralja i prve nedjelje Došašća. Zato je naglašena budnost, jer tko će pripadati Kristovom kraljevstvu? To je kraljevstvo probuđenih, na vrijeme probuđenih, tj. mučenika, svjedoka, koji su oprani u krvi Jaganjčevoj. Ako nisam opran u krvi Jaganjčevoj, ja nemam što, sa pozitivnim ishodom, tražiti pred Licem Božjim. Vidite i sami da nas dotiče globalna pošast.

Na koncu nam se preporuča da budemo cijepljeni klonulošću snage. Klonulost snage trne Duh u nama. Kažu: ‘Budi zdrav!’, ‘Budi razuman!’, ‘Budi razborit!’, ‘Budi oprezan!’ Ali paket tih preporuka, ako nije osvijetljen Duhom, koji nam je od Boga dan, to nije pravi način za našu izgradnju. Koliko bi bilo manje propusta, koliko manje pasivnosti, da se ravnamo poticajima Duha, a ne da nas taru neprestano pitanja: ‘Što će biti sa mnom?’ ‘Hoću li se izvući?’ i ‘Koliko će se narušiti moja koncepcija života?’ kazao je predvoditelj misnog slavlja.

Ostati ustrajan u vjeri

Osvrćući se na trenutnu situaciju u svijetu vlč. Zdravko Čabrajac je poručio da se treba boriti protiv virusa ravnodušnosti i ne dopustiti da se naviknemo na Kristov križ, te da se trudimo slaviti Boga onako kako mislimo da je najbolje, ne osvrćući se što drugi o tome misle, te je dodao:

Zato naše glavno cjepivo protiv svih bolesti i danas ostaje Isus Krist, ako treba ići na respirator, naš respirator je jedino Duh Sveti, a najopakiji virus je kada se grijeh tako predstavi da ga ti više ne možeš definirati grijehom.

Propovjednik je na kraju homilije pozvao vjernike da u ovo vrijeme pokažu snažniju vjeru u Isusa Krista, da ostanu ustrajni, te da se, poput sv. Katarine, zaraze Kristovom ljubavlju.

Župnik domaćin, vlč. Nikica Bošnjaković se, na kraju mise, zahvalio svećenicima koji su došli uveličati proslavu crkvenog goda, te svim vjernicima koji su pokazali svoju vjernost Bogu i došli na misu. Posebno se zahvalio svima koji su pomogli oko organizacije ovogodišnje proslave crkvenoga goda svete Katarine, djevice i mučenice.

Domaćini su nakon mise pripremili bratski zalogaj za sve prisutne, ali nije bilo tradicionalnog druženja, zbog pandemije i propisanih mjera.