Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica: Izgraditi sustav zajedničke zaštite bez nuklearnog oružja

Vatikan (IKA)

Papinska akademija znanosti objavila je 8. travnja opsežnu izjavu o sprječavanju nuklearnoga rata, navodeći rizike koje bi nosio za cijelo čovječanstvo, te se izjasnila protiv užasa kojemu svijet svjedoči više od 40 dana u Ukrajini, prenosi Vatican News.

Izjava sadrži devet točaka djelovanja i četiri apela državnim i vjerskim poglavarima, znanstvenicima te muškarcima i ženama iz cijeloga svijeta a poručuje da je znanost dužna pomoći u sprečavanju izopačenja njenih dostignuća.

Poziv je upućen najprije nacionalnim čelnicima da preuzmu inicijativu da se odmah okonča rat u Ukrajini i pokrene mirno rješenje, gledajući dalje od uske brige za nacionalnu dobrobit. Potom znanstvenicima da razviju praktične metode kontrole naoružanja, a vjerske se pak poglavare poziva da nastave glasno i ustrajno govoriti o ozbiljnim ljudskim problemima koja su u pitanju. Na kraju se poziva muškarce i žene svijeta da vode bitku protiv uvjerenja da su ratovi neizbježni.

Ozbiljne nejednakosti među narodima i unutar njih, kratkovidne nacionalne ili stranačke ambicije i želja za vlašću, klica su sukoba koji može dovesti do općeg i nuklearnog rata, upozorava Papinska akademija. Čovječanstvo je još jednom suočeno s ozbiljnom prijetnjom, koja je proizišla iz oružanih sukoba i oštrog rata koju je Rusija pokrenula u Ukrajini, navodi.

Najprije, upozoravaju na sve veću opasnost da mnoge druge zemlje i terorističke skupine nabave nuklearno oružje ili razviju kapacitete za njegovu proizvodnju.

Rizici su namjerno ili nenamjerno uništavanje nuklearnih elektrana, koje imaju ozbiljne posljedice za velik dio populacije; nekontrolirano ispuštanje nuklearnog otpada koji se može koristiti za takozvane prljave bombe; potencijalna uporaba takozvanog taktičkog nuklearnog oružja na bojištima te držanje nuklearnog oružja u visokoj pripravnosti, potencijalno povećavajući vjerojatnost lansiranja nuklearnog oružja, bilo slučajno ili kao rezultat računalne manipulacije. Opasnost je uporaba i snažnog nuklearnog i drugog oružja na međunarodnoj razini izvan Ukrajine, kada i ako rat eskalira.

Prepoznajući prirodno pravo ljudskih bića na preživljavanje, dostojanstven život i stremljenje ka sreći, znanost se treba koristiti kako bi se pomoglo čovječanstvu da živi u blagostanju, ispunjeno i u miru, navodi Papinska akademija znanosti.

Umjesto toga, onome što svjedočimo je razvoj potencijala za nuklearno oružje, ali i za napredne kemijske, biološke ili hipersonične projektile dizajnirane kako bi izbjegle postojeće obrambene sustave. Novi je to scenarij koji podrazumijeva ozbiljan gubitak ljudskosti i slobode, ne samo za pojedinaca, već čitavog planeta.

To je problem znanosti i savjesti. Sama savjest, napominje se u izjavi akademije, ne može opravdati korištenje destruktivnih snaga koje svuda nanose smrt da bi se „civiliziralo“ i „moraliziralo“ ili jednostavno okupiralo. Sa svoje strane, znanost je dužna pomoći u sprečavanju izopačenja njenih dostignuća.

Istraživanje i znanost o prevladavanju i sprječavanju ratova, kao i znanost o promicanju mira – ne samo odsutnosti ratova – moraju biti cilj svih znanstvenih disciplina, ističu. Čelnici i vlade imaju odgovornost da na sve načine izbjegnu katastrofu nuklearnog rata i eskalaciju konvencionalnih ratova koji ne štede ni civilno stanovništvo, navodi Papinska akademija, pozivajući čovječanstvo da djeluje za njezin opstanak promičući dijalog, međunarodno pravo, pregovore i sva druga miroljubiva sredstva.