Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica: Korupcija ometa borbu protiv siromaštva

Beč (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nadbiskup Janusz S. Urbanczyk upozorio je u Beču da korupcija ometa borbu protiv siromaštva, ugrožava razvoj i slabi povjerenje u ustanove i vlade, prenosi Vatican News.

Nadbiskup Urbanczyk podsjetio je da se OESS obvezao boriti protiv korupcije i njezinih štetnih posljedica. Korupcija predstavlja veliku opasnost za zajedničke vrednote OESS-a, vodi nestabilnosti i sprječava ostvarenje cjelovitoga razvoja i iskorjenjivanja siromaštva. Potkopavajući povjerenje u javne ustanove i upravljanje zemljom, korupcija ugrožava dobro funkcioniranje organiziranoga društva, upozorio je vatikanski predstavnik.

Stoga i dalje postoje važni razlozi da korupcija ostane na dnevnom redu OESS-a – cjelovit pristup sigurnosti društva, naime, mora uzeti u obzir brojne negativne posljedice korupcije u njemu, istaknuo je nadbiskup. Istodobno je upozorio da vlade ne mogu same riješiti taj problem. Potrebno je zauzimanje i organizacija civilnoga društva, poduzeća, vjerskih organizacija i istraživačkih ustanova.

Ključne riječi:
korupcija Nadbiskup Urbanczyk OESS