Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica potvrdila Papino putovanje u Japan i Tajland

Vatikan (IKA)

Sedmo inozemno putovanje pape Franje ove godine vodi ga u studenome u Aziju – Japan i Tajland, priopćio je u petak 13. rujna Tiskovni ured Svete Stolice.

U sklopu 32. inozemnoga putovanja u pontifikatu papa Franjo posjetit će od 20. do 23. studenoga Tajland i zatim od 23. do 26. studenoga Japan, gdje su predviđeni posjeti Tokiju, Nagasakiju i Hirošimi. Papa dolazi na poziv Vlada i mjesnih Crkava. Putovanje u Japan održava se pod geslom „Štitite sav život“ iz Papine enciklike Laudato si’. Kraljevinu Tajland Papa pohodi u povodu 350. obljetnice prve katoličke misije u tadašnjem Sijamu.

Papa je još u rujnu protekle godine najavio posjet Japanu, ali dosad nije bilo službene potvrde posjeta većinski budističkom Tajlandu. Papi je posebno stalo do posjeta Japanu jer je mladi Jorge Mario Bergoglio pristupio Družbi Isusovoj s ciljem postati misionar u Japanu, no poglavari su drukčije odlučili. Japan ima dugu misijsku povijest koja je počela dolaskom isusovca sv. Franje Ksaverskoga 1549. godine na jugozapad zemlje.

I u Japanu i Tajlandu katolici predstavljaju manjinu, 0,5 posto stanovništva. Većinska je religija budizam. U Japanu mnogi su i šintoisti a u Tajlandu značajna je hinduistička i muslimanska manjina.
Jedini papa koji je posjetio Japan bio je sv. Ivan Pavao II. u sklopu putovanja u istočnu Aziju godine 1981. On je i jedini papa koji je posjetio Tajland – u svibnju 1984.

Ključne riječi:
japan Tajland potvrda papa