Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica u UN-u zatražila humanitarne koridore za Ukrajinu

New York (IKA)

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u New Yorku nadbiskup Gabriele Caccia u dva je navrata zatražio hitan prekid neprijateljstava te povratak diplomaciji i dijalogu, prenosi Vatican News.

Prema pisanju vatikasnkog poluslužbenoga devnika Osservatore Romano, nadbiskup Caccia govorio je 1. ožujka na Zajedničkom pokretanju hitnog humanitarnog apela i regionalnog plana odgovora za izbjeglice iz Ukrajine te 2. ožujka na 11. izvanrednom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Nadbiskup Caccia podsjetio je na apel koji je Papa uputio u nedjelju 27. veljače, kada je izrazivši blizinu s onima koji trpe zbog sukoba, zatražio hitno otvaranje humanitarnih koridora za ljude u bijegu. Sveta Stolica smatra da je bitno humanitarnim djelatnicima zajamčiti potpun, siguran i nesmetan pristup, kako bi odmah mogli pružiti pomoć civilnom stanovništvu u Ukrajini koje je u potrebi. Zaštita civilnoga pučanstva, kao i humanitarnoga osoblja, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, mora biti prioritet, istaknuo je nadbiskup Caccia.

Sveta Stolica je stoga odlučila pridružiti se brojnim državama članicama koje su zatražile hitan prekid neprijateljstava i povratak diplomaciji i dijalogu. Katolička Crkva i njezine karitativne ustanove već sudjeluju u pružanju pomoći, na daljinu i na terenu, tisućama ljudi i nastavit će to činiti, dodao je nadbiskup Caccia. Pritom nije propustio zahvaliti svim zemljama koje pružaju humanitarnu pomoć ljudima u potrebi u Ukrajini, kao i u susjednim zemljama u kojima su brojni Ukrajinci potražili sigurnost.

Prema mišljenju Svete Stolice zajednička je odgovornost u prihvaćanju, zaštiti i pomoći stotinama tisuća izbjeglica. Napori da se odgovori na potrebe onih koji bježe u potrazi za sigurnošću moraju poštovati načelo ne-odbijanja i naše zajedničke obveze prema međunarodnom pravu, uključujući međunarodno izbjegličko pravo, te biti pruženi na nediskriminatornoj osnovi.

Na kraju je nadbiskup Caccia podsjetio na uvjerenje Svete Stolice da uvijek ima vremena za dobru volju, da još uvijek ima prostora za pregovore, uvijek ima mjesta za mudrost koja može izbjeći prevladavanje jednostranih interesa, zaštititi opravdane težnje svakog čovjeka te poštedjeti svijet od ludila i užasa rata.