Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica zaključila financijsku 2018. godinu pozitivnim iznosom od 17,5 milijuna eura

Vatikan (IKA)

Vatikanska banka (IOR - Istituto per le Opere di Religione) objavila je 11. lipnja financijsko izvješće za 2018. godinu.

To je sedmi put u povijesti da Institut za religijske poslove koji ima zadaću „čuvati i upravljati materijalnim dobrima, povjerenim od strane fizičkih ili pravnih osoba, koja se koriste za vjerske i karitativne potrebe“ svoje financijsko poslovanje predstavlja javnosti. U priopćenju IOR-a također se ističe da se poduzimaju daljnji napori da klijentima pristupe jakim etičkim načelima i poboljšaju procese i nadzorne standarde u skladu s najboljim međunarodnim praksama.

Kvota vlastitoga kapitala porasla je s oko 68 posto (2017) na oko 86 posto (2018). Iznos vlastitoga kapitala je 637 milijuna eura, izdatke su uspjeli smanjiti za oko 15 posto. Gotovo 15.000 klijenata raspolaže s vrijednošću od 5 milijardi eura: 0,3 posto manje nego godinu prije. Unatoč nestabilnosti i niskim kamatama postignuta je dobit od 17,5 milijuna eura (31,9 milijuna eura u godini 2017.), ističe se u priopćenju, prenosi Vatican News.

Vatikanska banka restrukturirana je na kraju pontifikata Benedikta XVI. i prvih godina pontifikata pape Franje u svrhu transparentnosti poslovanja, kako bi odgovorila međunarodnim standardima, prije svega u borbi protiv pranja novca.

Ključne riječi:
bilanca 2018 ior