Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikanska banka u 2023. ostvarila dobit od 30.6 milijuna eura

Vatikan (IKA)

Ustanova za vjerske poslove (IOR), poznata kao Vatikanska banka, objavio je 12 godinu zaredom godišnje izvješće s financijskim izvješćem u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima, prema kojem je 2023. godinu zaključio s dobiti od 30 milijuna i 600 tisuća eura, prenosi 14. lipnja Vatican News.

„Ova financijska izvješća dobila su ‚pozitivno mišljenje‘ revizorske tvrtke Mazars Italia S.p.A. te ga je 30. travnja 2024. jednoglasno odobrilo Nadzorno vijeće Ustanove pa je, prema Statutu, proslijeđeno Vijeću kardinala na procjenu“, piše u priopćenju IOR-a.

„U skladu s ciljevima strateškog plana i ispunjavajući svoju ulogu služenja religijskim djelima Njegove Svetosti pape Franje i Crkve u svijetu, u 2023. godini“ Ustanova je ostvarila 30.6 milijuna eura čiste dobiti. Tako je i u 2023. godini ostvaren je rast dobiti, uz pozitivan doprinos kamatne marže(+ 23 %), posredničke marže (+ 49 %) i provizijske marže (+ 31 %).

Porastao je i iznos ukupne naplate od kupaca (+ 4 %), na 5.4 milijarde eura.

Kontrola troškova bio je glavni zadatak uprave unatoč provedbi ulaganja usmjerenih na poboljšanje usluga korisnicima i digitalizaciju, dodaje se.

Navodi se također da je omjer Tier 1 jednak 60 %, a omjer troškova i prihoda 48 %.

IOR ističe da je u pružanju usluga upravljanja imovinom „snažno predan poštivanju načela u skladu s katoličkom vjerom (ulaganja u skladu s katoličkom etikom). Kvaliteta IOR-ovih proizvoda za upravljanje imovinom svjedoči o radu obavljenom tijekom godina, što je Ustanovi omogućilo da postane globalna referentna točka u etičkim ulaganjima. Snaga omjera TIER 1, kao i koeficijenata likvidnosti, pozicioniraju Ustanovu među najsolidnije financijske institucije u svijetu glede kapitaliziranosti i likvidnosti.

Vijeće kardinala je, uzimajući u obzir potrebe kapitalizacije Ustanove, odlučilo raspodijeliti 13 milijuna i 600 tisuća eura za vjerska i djela milosrđa, objavio je Vatican News.