Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Nikola darivao malene u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

U petak, 6. prosinca u župi Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, svečano je proslavljen spomendan svetog Nikole, biskupa.

Proslava je započela u ranim jutarnjim satima. Ponajprije se to učinilo liturgijski, misom zornicom. Okupljeni vjerni puk, tražeći zagovor svetog Nikole, uputio je molitve Trojedinom Bogu. Nakon zornice upriličeno je tradicionalno druženje i čestitanje svima koji nose ime ovog velikog i dragog sveca.

U večernjim satima organizirana je svečanost u čast sv. Nikole biskupa. U prostorijama Hrvatskog Dom održan je predviđeni program koji je bio protkan životopisom sv. Nikole, biskupa, zatim dječjim recitacijama i pjesmama, te prigodnim igrokazom pod nazivom Uspavani sveti Nikola. Već je ustaljena tradicija, da je proslava zajednička suradnja rimokatoličke župe sv. Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici, te nastave hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, koja se odvija u svim srijemskomitrovačkim školama. Mladi i djeca iz župe, sa svojim svećenikom, redovito pripremaju igrokaz, učenici koji pohađaju nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, sa svojim učiteljem, pripremaju recitacije, dok se cjelokupni program izvodi u prostorijama Hrvatskog Doma.

Ova tradicija traje već čitavo desetljeće, od 2009. godine. Prošlo je punih 10 godina od kako je nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture uvedena u sve srijemskomitrovačke škole, a iste je godine po prvi puta organizirana svečanost u čast svetog Nikole.

Na kraju programa došao je sveti Nikola, koji je darivao svu dobru djecu. Nikolinjska večer je, i ove godine, bila veoma dobro posjećena. Oko 100 djece, u pratnji svojih roditelja, došli su pozdraviti sv. Nikolu, te primiti dar od dragog im sveca.

Hrvatsko Nacionalno Vijeće je dijelom financijskih sredstava potpomoglo kupnju poklona.