Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Blagovijesti proslavljena u Oštarijama

Oštarije (IKA)

Svetkovina Blagovijesti ili kako ju lokalni vjernici po tradiciji zovu „Druga svetica“ proslavljena je u subotu 25. ožujka u Oštarijama, po prvi puta u zgradi Vatrogasnog doma, koja je za vrijeme obnove crkve od potresa privremeni dom oštarskih vjernika.

Ove godine obilježava se 564. obljetnica od bule pape Pija XI. tom svetištu kome se na marijanske blagdane vjernicima nudi potpuni oprost grijeha. Misno slavlje predvodio je čuvar oštarskog svetišta i župnik u Oštarijama, Zagorju i Modrušu Mario Vazgeč u zajedništvu sa župnikom Župe Svetoga Križa u Ogulinu Nikolom Pršom te župnikom u Josipdolu i Cerovniku Željkom Blagusom.

„Danas slavimo najveći blagdan djevice i sina, kada je tijelo postalo čovjekom“, poručio je na početku propovjednik Vazgeč.

„U molitvi Zdravo Marijo sjećamo se ove velike tajne, najveće tajne naše vjere kada se utjelovio Sin Božji. Najmilosniji čudesni trenutak zbio se nakon Marijinih ‚Fiat‘, koje su obilježile Marijin život i odredile njezin poziv. Bez njenih riječi ne bi bilo niti Spasitelja niti spasenja. Svi koji misle kao Marija, na putu su svetosti. Učinimo zato da te riječi budu naša trajna molitva, pogotovo u današnjem svijetu u kojem su u opasnosti brak i obitelj, kada dominira bijela kuga i istospolne zajednice. Čovjek se danas teško sastaje s Bogom, a Marija neka nam bude stalni putokaz za susret sa Spasiteljem,“ poručio je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor župa u Oštarijama i Zagorju.