Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bogojavljenja proslavljena u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. dr. Mario Tomljanović predvodio je svečanu euharistiju na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u katedrali Sv. Vida u Rijeci.

Vlč. Tomljanović istaknuo je „da nas svetkovina Bogojavljenja približava i zaustavlja na onom najbitnijem u božićnom vremenu – na Isusu“.

„Sjaj adventskog i božićnog dekora, ukrasi i darovi skreću našu pozornost od smisla Božića koji u korijenu svoje riječi ima riječ – mali Bog. Zbog toga današnja svetkovina vraća nas na istinu o Bogu, kao da nam želi poručiti, pred kraj božićnog vremena: ‘Zaboravili ste bitno. Vratite se. Hajdemo zajedno u potragu’“, poručio je propovjednik.

„Tri kralja nisu pripadala židovskom narodu, no bili su tražitelji Boga. To smo i mi svaki put kada uđemo u crkvu. Nismo mi oni koji su pronašli Boga i rekli: ‘Dosta je’. Mi smo u trajnom traganju. Mudraci su došli izdaleka slijedeći zvijezdu i zaustavili se na neuglednom mjestu u kojemu su pronašli Dijete. Poklonili su mu se odajući Mu poštovanje i otišli oduševljeni. Ne iznenađeni, nego oduševljeni. Dijete obasjano zvijezdom pronašli su u siromaštvu i napuštenosti. Iz toga se rađa ona istina Božja: na početku je bila štalica i slamica, a na kraju poniznost koja se zaključuje u križu. To je istina kršćanstva. To je istina Boga“, istaknuo je vlč. Tomljanović.

Dodao je da „svetkovina Bogojavljenja upozorava na naš pogled na crkvenost tj. ograničenost. To nije ograničenost koja odlučuje tko će ući u crkvu, a tko ne, nego činjenica da je svaki naš ulazak u crkvu početak našeg traženja“. Svaki put kada zakoračimo u Božji hram postajemo tražitelji. To naše neprekidno traženje Boga usmjereno je i na mogućnost da Gospodina nosimo i darujemo drugima koji su se možda i udaljili od Boga, rekao je propovjednik. Svetkovina Bogojavljenja jest početak traženja, ali i vraćanje na dan Božića kada smo pogledali Istinu i sjaj. Tada su oko Djeteta bili pastiri, ali Gospodin ne želi da oko Njega budu samo pastiri, nego mu dolaze i kraljevi. Oni su možda u svome znanju i znanosti nešto izračunali, ali najveću računicu ponijeli su natrag kući. Zato i mi danas podnesimo najviši račun – račun poniznosti – jer iz tog proračuna postajemo bolji. To je istina kršćanstva i ovoga vremena, pojasnio je vlč. Tomljanović. Vjernike je potaknuo krenuti putem Istine kako bi bili bolji ljudi i vjernici. Na misi je upriličen obred blagoslova vode, a po završetku euharistijskog slavlja vlč. Tomljanović čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima.