Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Bogojavljenja u splitskoj prvostolnici

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić na svetkovinu Bogojavljenja, u četvrtak 6. siječnja, predvodio je svečano euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma.

Uvodeći u misu nadbiskup je istaknuo: „Danas slavimo Bogojavljenje, svetkovinu koja nas povezuje s otajstvom Božića. Slavimo očitovanje Boga koji postaje čovjekom te dolazi radi svih ljudi. Univerzalno spasenje zahvaća svakog čovjeka, u svakom čovjeku postoji iskra svjetla i mudrosti. Krenimo i mi, zajedno s mudracima, prema Izvoru svjetla i smislu našega života“. 

Nakon evanđeoskog čitanja, po drevnom crkvenom običaju splitske katedrale na svetkovinu Bogojavljenja, don Šime Marović je otpjevao svečani navještaj svetkovanja Vazma i tijeka liturgijske godine.

U homiliji mons. Barišić istaknuo je da su možda riječi iz Knjige proroka Izaije (Iz 60, 1-6) potaknule mudrace na put. „Tri kralja su poznavala Pismo koje su Židovi nosili sa sobom u sužanjstvo. Osim toga, u njihovu srcu živi svijest da je svjetlo jače od tame te dobro od zla. Nisu dopustili da ih znanje učini oholima ili umišljenima, nego su ga iskoristili kako bi ih dovelo do Boga“, poručio je nadbiskup. 

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Mt 2, 1-12), mons. Barišić je istaknuo da su mudraci po dolasku u Jeruzalem uznemirili Heroda te sve oko njega koji su bili uklopljeni u mentalitet moći i bogatstva. „Herod, u strahu za svoju vlast, saziva svoje saveznike i već od toga trenutka započinje Kristova osuda. Zbog toga mudraci ne mogu pronaći Krista u Jeruzalemu. Njega nema ondje gdje su želja za vlašću, potkupljivost i oholost iznad pravednosti i slobode“, naglasio je. 

Govoreći o susretu „triju mudraca i Betlehemske stvarnosti“, nadbiskup je pojasnio „kako mudraci u darivanju blaga daruju sami sebe“. „Darujući Kristu zlato, mudraci mu priznaju da je njihov Kralj te smisao njihova života. Tamjan je izraz njihove pobožnosti i otvorenosti prema Bogu. Smirna je miris koji se davao zaručniku ili zaručnici, posebno često se spominje u Pjesmi nad pjesmama. Mudraci Kristu daruju smirnu jer u Njemu prepoznaju zaručnika koji dolazi svim ljudima s ljubavlju i jednostavnošću“, nastavio je nadbiskup Barišić. 

Kazao je i kako su sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo tri mudraca koja, polazeći od dogmatske konstitucije Drugoga vatikanskog koncila „Lumen gentium“ (Svjetlo naroda), pozivaju suvremeni svijet na otvaranje vrata Kristu. „Tek kada ekonomija, politika, gospodarstvo i znanost otvore svoja vrata Kristu u društvu će nastati pravedni odnosi u kojima će se poštivati dostojanstvo svakog čovjeka. Krist je svjetlo koje omogućuje da u znanosti i društvu ne prevlada mrak. Ni jedan sustav suvremenog svijeta ne smije posustati u stalnom traženju toga Svjetla“, konstatirao je mons. Barišić.

Poručivši „kako se mir i prosvjetljenje ne postiže samo razumom“, nadbiskup je potaknuo vjernike na svakodnevno čitanje Svetog pisma „u kojem uvijek susrećemo Boga koji dolazi čovjeku“. 

Čestitavši Božić svim kršćanima koji ga slave sutra, po julijanskome kalendaru, mons. Barišić je zaželio da katolici, pravoslavni i protestanti žive poput tri mudraca „hodajući zajedno prema Izvoru svakog svjetla“.

U koncelebraciji mise bio je katedralni župnik don Ante Mateljan, a pjevao je katedralni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića uz orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića.