Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova u Đakovu

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je na svetkovinu Duhova 9. lipnja 2019. svečano misno slavlje u đakovačkoj katedrali te podijelio sakrament potvrde krizmanicima Župe Svih svetih Đakovo, kojih je ove godine bilo 120.

Na početku misnog slavlja pozdrav nadbiskupu Hraniću uime svih krizmanika uputio je Ivan Šimić, te među ostalim rekao: „U ovom trenutku želimo zahvaliti svojim roditeljima i ukućanima, svojim svećenicima, vjeroučiteljima, učiteljima i cijeloj župnoj zajednici koji su nam svjedočanstvom života pomogli da danas u sakramentu potvrde želimo svjesno i osobno potvrditi svoj krsni savez s Bogom i pripadnost Katoličkoj Crkvi. Iako mladi, osjećamo kako danas nije lako živjeti svoju kršćansku vjeru. Svakodnevno se susrećemo s izazovima koji nam slabe, okradaju vjeru. Zato nam je potreban Duh Sveti koji će nas povezati i učvrsti u zajedništvu s Bogom i s Crkvom. Većina od nas pripremali smo se revno i odgovorno kroz dvije godine za ovaj čin istinskog susreta s Bogom. Kao što ste nas svi pratili do ovog trenutka, molimo Vas, poštovani oče nadbiskupe, našeg župnika Tomislava, kapelana Ivana i sve nazočne na ovom slavlju, molite za nas, da se što bolje raspoložimo primiti Duha Svetoga i da se nakon krizme znamo pravilno koristiti njegovim darovima donoseći plodove kršćanskog života.“

Iz ruku krizmanika nadbiskup je primio buket cvijeća i novčani dar za Zakladu „Dr. Nikola Dogan“, kao pomoć potrebnim učenicima i studentima Nadbiskupije. Potom se obratio i katedralni župnik Tomislav Ćorluka, koji je zahvalio nadbiskupu, roditeljima i kumovima krizmanika te svim vjeroučiteljima, napose s. Meri, kojoj je zahvalu uputio i nadbiskup Đuro, a što su okupljeni u katedrali popratili gromoglasnim pljeskom.

U svojoj homiliji nadbiskup Hranić osvrnuo se na pročitano čitanje iz Djela apostolskih, kako je Bog izlio Duha Svetoga na apostole u molitvi, okupljene oko Blažene Djevice Marije, događaj kojim započinje vrijeme da se Kristovo djelo proširi i da oni pođu među sve narode svijeta te da Bog učini dionicima novoga saveza u svome raspetom i uskrslom Sinu Isusu Kristu sve ljude i da tako obnovi lice zemlje unakaženo tolikim neprijateljstvima i sukobima među narodima svijeta.

Potom se osvrnuo na naviješten ulomak Evanđelja, koji opisujući ukazanje uskrsloga Isusa učenicima, u kojem se apostol i evanđelist Ivan poslužio suprotstavljanjem straha te mira u srcima učenika. Ivan opisuje kako su „učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata“, a tom strahu, kao simbolu najdublje dimenzije ljudske nemoći, Ivan suprotstavlja mir u srcu.

„Riječi uskrsloga Isusa učenicima „Mir vama“, koje im je izrekao dolazeći među njih na Uskrs navečer, kroz zatvorena vrata, nisu tek dobra želja, nego je mir u njihovim srcima kao prvi dar uskrsloga Isusa izričaj nutarnje slobode od svake sputanosti i zatvorenosti za druge ljude.

Mir je opreka njihovu strahu pred drugima. Oslobodivši ih straha darom svoga mira, Isus od njih očekuje da otvore vrata i da pođu drugima noseći im mir, i to u najkonkretnijem i najpotrebnijem obliku – donoseći im oproštenje grijeha“, protumačio je nadbiskup Đuro.

Rekavši kako je oproštenje grijeha izvor mira u srcu i ono rezultira otvaranjem naših vrata te obnovom pomirenja s Bogom i zajedništva s ljudima, nadbiskup je dodao:

„Djelovanjem Duha Svetoga u našim srcima događa se preobrazba naših odnosa: napetosti, svađe, mržnje i ratovi bivaju preobraženi oproštenjem, odustajanjem od osvete i od vraćanja jednakom mjerom, strpljenjem, dijalogom te postupnom obnovom povjerenja i spremnošću na ponovnu izgradnju zajedništva. Sebičnost, gramzivost, korupcija, bezobzirnost i gaženje drugih ljudi radi ostvarenja sebičnih ciljeva i posljedično nered te izostanak poštenja i pravičnosti u društvu, po daru Duha Svetoga i djelovanju njegovih sedam darova u nama, preobražavaju se u osjećaj za druge ljude i za njihove potrebe, u solidarnost, u odustajanje od svojih prava i u spremnost na žrtvu iz ljubavi prema drugima, u solidarnost, čestitost, odgovornost, u pravičnost, slogu i društveni mir.“

Okupljene krizmanike nadbiskup je pozvao da primanjem Duha Svetoga uzmognu svojim životom, svjedočanstvom i nastojanjem otvoriti vrata Crkve i ovoga našega hrvatskoga društva Bogu i svakom čovjeku.

Misno slavlje pjesmom je animirao Mješoviti katedralni zbor, pod ravnanjem mo. Ivana Andrića te uz orguljsku pratnju Darija Kusture. Psalam je otpjevao krizmanik Fabijan Trbara, koji je također, zajedno s Vlatkom Kladarić, za vrijeme pričesti otpjevao skladbu Panis Angelicus (C. Franck).