Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Presvetog Srca Isusova proslavljena na Voštarnici u Zadru

Zadar (IKA)

Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano se slavi u petak 11. lipnja u župi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru s pet misnih slavlja. Svečano prijepodnevno misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio je fra Ivan Lelas, gvardijan samostana sv. Frane u Zadru.

Fra Ivan je rekao kako se danas može čuti da „srce više nije u modi“. „To je slika našeg vremena koje najbolje pokazuje barometar naših odnosa. S pravom je napisao Romano Guardini: Najveće zlo sadašnjice je u tome da sve više zamire ljubav. Čovjek je sve osamljeniji. Sve je manje ljubavi“, rekao je fra Ivan, podsjetivši na misao pape Ivana Pavla I. koji je u svojim katehezama napisao: „Ljubiti znači srcem krenuti na put“.

Bog je sama i najveća ljubav jer on sve što čini, čini iz čiste ljubavi prema svijetu i ljudima

„Ako želimo znati gdje je prava ljubav, moramo se obratiti onome koji je izvor svake ljubavi, srcu koje istinski ljubi, srcu našeg Gospodina, Isusa Krista. Bog je sama i najveća ljubav jer on sve što čini, čini iz čiste ljubavi prema svijetu i ljudima. Bog zaista sa srcem kreće na svaki svoj put“, rekao je fra Ivan, potaknuvši vjernike da iskažu ljubav i poštovanje Božjoj ljubavi koja je zakucala u Isusu.
„Sve što je Isus učinio za nas, djelo je utjelovljenja i spasenja. Djelo je srca koje je krenulo na put k nama ljudima, da nas uvjeri koliko nas ljubi i voli. Kad nas Gospodin poziva na uzvratnu ljubav, nije riječ o nekom sentimentalizmu, nego o ozbiljnoj životnoj orijentaciji“ istaknuo je propovjednik, potaknuvši da u životu damo prednost i uzvratimo ljubav onome koji nas je najviše ljubio.

„Ta ljubav mora biti djelotvorna i životvorna. Kada se Presveto Srce ukazalo sv. Faustini Kowalskoj, to me oduševilo. Svi vaši grijesi, sve vaše zlo je ništa prema mojoj ljubavi s kojom ja vas ljubim. Vi ne možete pogriješiti, koliko vas ja mogu odriješiti“. To ne znači da je dopušteno griješiti. Nego, nema toga grijeha koje srce Isusovo ne briše i daje nam ljubav da se vratimo na pravi put“, poručio je propovjednik.
Fra Ivan je rekao da je blagdan Srca Isusova poticaj da budemo bolji ljudi, da otvorimo svoje srce za Boga koji je dao svoje srce za nas.

Dođite k meni svi umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti

„Isusove riječi Dođite k meni svi umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti bude nadu, pozivaju na veću svetost, na veću otvorenost prema Bogu i ljudima. Odmor možemo naći ondje gdje osjećamo mir, sigurnost, gdje nam je srce na mjestu. Nažalost, često taj odmor tražimo na kojekakvim drugim mjestima. Postaje nas strah dublje zaviriti u naše srce, jer znamo što se u njemu krije. Često se toga sramimo i ne želimo da itko za to sazna. Time mičemo pogled s našeg života, jer ne osjećamo se dostojnima. Teško nam se suočiti s istinom koja je u nama, s istinom da smo željni i potrebni ljubavi, da tu ljubav tražimo na krivim mjestima“, upozorio je fra Ivan, rekavši kako je teško biti iskren sa sobom, jer se bojimo tuđih pogleda.
„Bojimo se istine koja je u nama, da smo grešni i potrebni Boga u našem životu. Možda je zato teško prihvatiti činjenicu da je Bog dao svoje srce za nas, jer u našim srcima postoji toliko toga što nosimo, što računamo, što nas opterećuje i priječi u komunikaciji s drugim ljudima. Teško je prihvatiti da je netko bio sposoban za nas dati cijelo svoje biće, cijelo svoje srce“, naglasio je fra Ivan, dodavši kako je svaki govor o neizmjernoj dubini Isusovog srca tek „djelić naših ljudskih osjećaja i težnji, komadić neizmjerne ljubavi koju Bog za nas ima“.

„Pozvani smo uzvratiti ljubav i otvoriti joj se još više, težiti za višim. Nismo pozvani na proračunatost i vaganje onoga što nam može biti korisnije, nego pozvani smo na svetost, da otvorimo svoje srce našem Spasitelju i pustimo ga unutra. Da naše kameno srce zamijenimo srcem od mesa. Da sve svoje patnje i boli, sve svoje strahove i nesigurnosti uključimo u Presveto Srce Isusovo koje je patilo za nas“, ohrabrio je predvoditelj slavlja.
Osjećam se boljim fratrom otkad sam počeo moliti krunicu Božanskog milosrđa 

Fra Ivan je potaknuo vjernike da predaju svoje grijehe Srcu Isusovom u poniznosti i ispovijedi, „da u njemu nađemo odmor, snagu i ljubav, da s još više žara molimo: Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome“.

„Ja se osjećam boljim fratrom otkad sam počeo moliti krunicu Božanskog milosrđa svakoga dana u 15 sati, nakon toga prošetam uz more i izmolim Zlatnu krunicu Srcu Isusovom, nakon toga izmolim krunicu na čast Gospe. Otkad tako molim, osjećam se bolji čovjek. Ja sam žestoki Dinarac, žestok po naravi, a sada je to sve splasnulo. Dakle, što može učiniti Božansko milosrđe“, poručio je fra Ivan, potaknuvši: „Ne bojmo se svjedočiti ljubav Srca Isusova u našem srcu i životu. Poučeni primjerom Isusa Krista, krenimo i mi na put prema braći ljudima, srcem u Srcu Isusovu. I vidjet ćemo da srce nije izašlo iz mode, nego da i danas svijet živi od velikih ljubavi, od srdaca koje se i danas znaju razdati, darivati, poklanjati i najspremnije služiti jedni drugima“.

Fra Bojan Rizvan: Bog je u Srcu Isusovom očitovao dubinu svoje ljubavi i ljepotu svoje naklonosti

Župnik zadarske župe Presvetog Srca Isusova fra Bojan Rizvan na kraju mise je rekao: „Bog je u Srcu Isusovom očitovao dubinu svoje ljubavi i ljepotu svoje naklonosti. Bog se neraskidivo vezao s nama upravo po svom probodenom srcu. Zato nema utješnije riječi, nego reći: Naš Bog ima srce. I to ne bilo kakvo srce, nego srce koje je u potpunosti za nas. Kako je bolno kad imamo iskustvo susreta s nekim za koga možemo reći: Taj ti nema srca. Mi znamo da naš Bog ima srce i da nam je objavio tu ljubav kojom otkupljuje svakoga od nas“.
Fra Bojan je podsjetio da je svetkovina Presvetog Srca Isusova ujedno i Dan svećenika. „Jer je sveti župnik Ivan Arški rekao da je svećeništvo dar Kristova srca. Molite za nas svećenike, kako bismo neprestano imali osjećaje, misli i pristup kakvi su bili Kristovog srca. Tako ćemo moći za Isusa Krista osvajati cijeli svijet. To možemo po  molitvi. Molite za svećenike i nova duhovna zvanja, da pozove i iz naše župe mladiće i djevojke koji će biti spremni staviti se u službu Presvetog Srca. Budimo novi ljudi i svjedoci Isusove svete ljubavi“, potaknuo je župnik Rizvan.

Dodatnoj radosti župne svetkovine doprinijeli su i školarci iz OŠ Šime Budinića

Fra Bojan je zahvalio dobročiniteljima župe koji se tijekom cijele godine okupljaju u župnoj crkvi Srca Isusova, „privučeni konopcima ljubavi u zajedništvo“ te župe, u podršci franjevaca i sestara milosrdnica, s. Beatrice i s. Celine koje djeluju u toj župi i „cijelim svojim srcem služe Kristovom srcu“.
Dodatnoj radosti župne svetkovine doprinijeli su i školarci iz OŠ Šime Budinića koji su za vrijeme svoga sata školskog vjeronauka pohodili župnu crkvu na Voštarnici i sudjelovali u misi svetkovine Presvetog Srca Isusova. U misi koju je predvodio fra Ivan Lelas sudjelovali su učenici 2. razreda s vjeroučiteljicom Martom Tolić. Tolić je doživjela kao dar tu mogućnost te je zahvalna ravnateljici škole za prijedlog da sat vjeronauka djeca provedu na misi, kao svojevrsnoj ‘terenskoj nastavi’.

Poznavanje misnog obrasca djeca su pokazala aktivnom uključenošću u misu i skladnim sudjelovanjem u odgovaranju tijekom bogoslužja, na najljepši način posvjedočivši radost oživotvorenog Isusovog poticaja: ‘Pustite k meni malene’.