Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Presvetog Trojstva svečano proslavljena u istoimenoj franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Presvetog Trojstva svečano je u nedjelju 16, lipnja proslavljena u istoimenoj franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu. Središnje euharistijsko slalje predvodio je pomoćni đakovačko-osječki biskup Ivan Ćurić u koncelebraciji domaćeg gvardijana fra Klaudija Milohanovića.

U homilji je biskup Ćurić je posvjestio da svetkovina Presvetog Trojstva stavlja nas pred pitanja: tko je Bog, koliko o njemu možemo govoriti, navještati ga, kako ga osjetiti, oćutjeti da je ono najdublje nadahnuće našem životu upravo doživljaj da nam je život povezan s Bogom i njegovim životom.

Svjestan kako su čovjekove misli i riječi u tome nedostatne, među ostalim je rekao: „Izvorište naše spoznaje i doživljaja Boga je Božja objava zato naše razumijevanje i doživljaj Božje blizine nije tek iskaz naše čežnje i želje. Stoga nikako nije drskost, nego kad započinje iz Božje objave zapravo je to ponizno prihvaćanje Božjega dara kad se On hoće objaviti, najbliže u našem prijatelju, bratu, Spasitelju – Isus Kristu.

 

 

Pojavom Isusa Krista nama se otvara puna istina o Bogu. On nam je objavio istinu Presvetog Trojstva sa svom jasnoćom, da u Bogu postoji trojstvenost, jedan Bog u tri osobe; Otac, Sin i Duh Sveti. Zato mi kršćani nismo ni mnogobošci, ni višebošci nego priznajemo jedno božantsvo u tri božanske osobe“.

Posvjestivši da je ljubav zakon Božjega života, da Bog nije usamaljenik, nego je u sebi zajedništvo i ljubav, zaključio je da do tog nutarnjeg Božjeg zajedništva dolazimo spoznajom istine da je Bog za nas, da nas poziva u svoje zajedništvo te da je naša vjera odgovor na Božji poziv na ljubav i zajedništvo.

Ostala misna slavlja predvodili su domaći franjevci.  Misu u 10 sati predvodio je domaći župnik župe Gospe Brze Pomoći Ivan Lenić, dekan, a pjevanjem uveličao zbor njegove župe predvođen s. Monikom Zvonarek